Bu noktada, oluşturulacak yol haritasına OVP ve kalkınma planı rehberlik edecek. Nihai hedefse kalıcı refahın sağlanması olarak belirlendi.
Yeni Şafak'ın haberine göre, Enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi ve bir daha yükselmemesi için reform planından taviz verilemeyeceği öğrenildi. Ekonomi yönetimi, enflasyonda yaşanan artışın önüne geçmek ve hayat pahalılığındaki yukarı yönlü hareketliliği tersine çevirmek için bir dizi reformu hayata geçirecek.
Alımı gücü artırıcı eylem planı da önümüzdeki süreçte hükümetin gündeminde olacak. Reformlar, Orta Vadeli Program ve 12'inci Kalkınma Planı çerçevesinde, yasal ve idari düzenlemeler bütünü olarak uygulanacak.
Hükümetin reform paketi kapsamında, temel hedefin kalıcı refahı sağlamak olacak. Bu çerçevede, önceliğin enflasyon düşürücü önlemlere verilmesi bekleniyor.
Enflasyon, kısa vadede baz etkisiyle düşecek, orta vadede ise tek haneli seviyelere gerileyecek. Enflasyonda sağlanacak düşüşün kalıcı olması içinse yapısal reformlara ağırlık verilecek.
Yapısal reformlar, kamu maliyesinin disiplin altına alınması ve KİT'lerin işlevsel hale getirilmesi, verginin tabana yayılması, vergi dilimlerinin gelir dağılıma uyumlu hale getirilmesi olmak üzere dört ayak üzerine bindirilecek.
Nisan ve mayıs aylarında enflasyonun seyrine bağlı olarak Merkez Bankası'nın faiz politikasını da gözden geçirileceği ifade edildi.
Haziran sonrasındaysa baza etkisiyle enflasyonun düştüğü gözlenecek. Düşüşün sağlanması noktasında ise politika faizi dışında kalan enstrümanlarda kullanılacak.
Bayram sonrası ilk kabine toplantısında reform paketinin detayları ele alınacak. OVP kapsamında, Meclis'e gönderilecek reform yasalarının 2025 bütçesiyle uyumlu olacak. KİT reformu ve vergi reformu da bütçe çalışmaları hazırlanacak. Alımı gücü artırıcı eylem planı da yeni bütçe çalışmalarına göre şekillenecek.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK