Robotik yarışmalar, öğrencilere STEM alanlarında pratik deneyim kazandırarak problem çözme, takım çalışması ve yaratıcılık gibi becerilerini geliştirir. Geniş çaplı uluslararası yarışmalara her yıl yaklaşık 97.000 öğrenci katılarak, bu çalışmalardan elde ettikleri deneyimler sayesinde STEM kariyerlerine yönelirler. Eğitim teknolojilerindeki yenilikler, kişiselleştirilmiş öğrenme platformları ve yapay zeka gibi araçlarla başarıyı artırmaktadır. Günümüzde eğitim teknolojilerine yapılan yatırım 300 milyar dolara ulaşırken, STEM alanında kariyer yapmak isteyen öğrenci oranı son 10 yılda %20'den %28'e çıkmıştır. Bu gelişmeler, eğitimde dönüşümü hızlandırarak gençlerin bilimsel ve yaratıcı potansiyellerini ortaya koymalarını teşvik etmektedir. 

Hisar VEX V5RC Robot Yarışması da öğrencilere problem çözme, işbirliği, stratejik düşünme ve iletişim gibi önemli 21. yüzyıl becerilerini kazandırmayı amaçlıyor. Yarışmada öğrenciler, kendi tasarladıkları robotlarla hücum ve savunma stratejilerini sergileyerek mühendislik bilgilerini geliştirme fırsatı buluyor. Bu yıl 11-12 Ocak tarihlerinde Hisar Okulları tarafından düzenlenen yarışma, yurtdışından ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç yetenekleri bir araya getirdi. İstanbul, Ankara, Bursa, Samsun, Eskişehir, Kocaeli, Gebze ve Romanya’dan katılan toplam 400’ün üzerinde öğrenci, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında yaratıcılıklarını sergiledi. 

Uluslararası Boyutta Bir Organizasyon
Hisar İnovasyon Merkezi tarafından organize edilen etkinliğe bu yıl ilk kez uluslararası katılım gerçekleşti. 1000 m² kapalı alanda gerçekleştirilen etkinlikte, gönüllü üniversite öğrencileri ve Hisar Okulları’ndan 25 öğrenci organizasyonun her aşamasında aktif rol aldı. Turnuva kapsamında, STEM alanında kız öğrencilerine fırsat eşitliği sağlanmasını hedefleyen "Girl Powered" (Kız Çocuklarının Gücüyle) kampanyası desteklendi.

Geleceğe İlham Veren Adımlar
Hisar Inovasyon Merkezi Koordinatörü Utku Öztekin: “Yarışmayı 2018’den bu yana düzenliyoruz. 10-15 takımla küçük bir alanda başlayan etkinlik bugün çok geniş bir ortamda 38 takımla gerçekleşiyor ve uluslararası bir boyut da kazandı. Bu yıl Avrupa’dan takımların katılımına açık bir turnuva da düzenledik. Bu yıl kız çocuklarının STEM eğitimine daha yoğun katılımını destekleyen bir çalışmayı da başlatıyoruz. Bu imkanlara ulaşamayan öğrencilerin VEX malzemeleriyle yaparak yaşayarak öğrenmelerine destek olacağız. Öğrenciler sahip oldukları bilgiyi mühendislik projelerine dönüştürüyor, sahada farklı takımlarla mücadele etme fırsatı kazanıyorlar.

Yarışmaya katılan öğrenciler, bu çalışmalarda yer alarak her sene değişen temalar sayesinde farklı sorunlara takım olarak çözüm aradıklarını ve robot ürettiklerini ifade ettiler. Bu çalışmalarla mühendislik bilgilerinin arttığını ve gelecekteki meslek seçimlerini etkilediğin, ayrıca takım çalışmaları sayesinde iletişim becerilerinin de iyi yönde geliştiğini belirttiler. Gönüllü çalışmalarla destek veren öğrenciler de yarışma boyunca koordinasyonu sağlamak amacıyla güzel bir ekip çalışması sergilediklerini belirttiler.  

Hisar VEX V5RC Robot Yarışması, teknolojinin eğitime entegre edilmesiyle geleceğin mühendisleri ve yenilikçileri için 4. kez ilham verici bir platform sundu. Genç yeteneklerin yaratıcı çözümleri ve iş birlikleri, STEM eğitiminin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Bu tür etkinlikler, teknolojinin eğitimdeki dönüştürücü gücünü destekleyerek daha eşitlikçi, yaratıcı ve motive edici bir öğrenme ortamının önemine de dikkat çekti. 

Kazananlar ve Öne Çıkan Başarılar
Turnuvada farklı kategorilerde ödül kazanan takımlar şu şekilde sıralandı:

Tekirdağ Ebru Nayim Fen Lisesi : Excellence Award ödülünü kazanarak üstün performansını kanıtladı.
Samsun TAKEV Lisesi : İki takımıyla birlikte kurduğu final ittifakı ile Tournament Champion ödülünü kazandı.
İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (İstanbul, Türkiye): Hem Tournament Finalist hem de Robot Skills Champion ödüllerinin sahibi oldu. Ayrıca, aynı okuldan bir diğer takım Robot Skills 2nd Place ödülünü kazandı.
İstanbul Havalimanı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi : Turnuvada finalist olarak öne çıktı.
Darüşşafaka Eğitim Kurumları (İstanbul, Türkiye): Build Award ödülünü kazandı.
Hisar School (İstanbul, Türkiye): Create Award ödülünü kazandı.
Ankara Doğa Koleji Çayyolu Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi: Design Award ödülünü kazandı.
TÜBİTAK Fen Lisesi (Kocaeli/Gebze, Türkiye): Energy Award ödülünü kazandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teknoloji Atölyeleri (İstanbul, Türkiye): Innovate Award ödülünü kazandı.
AutoVortex (Voluntari, Romania): Judges Award ödülünü kazandı.