İstanbul'da 23 Eylül Çarşamba gününden itibaren Valilik, kaymakamlıklar ile İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü gibi bazı kamu kurumlarına giriş yapmak için yapılacak randevu işlemlerinde HES kodu kullanımı zorunlu hale getirildi. Bu bağlamda evde izole olması gereken vatandaşların tespiti yapılarak virüsün yayılım hızının engellenmesi hedefleniyor.

HES Kodu alınmasıyla ilgili olarak yapılan resmi açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Hayat eve sığar (HES) kodu uygulamasının 23.09.2020 Çarşamba gününden itibaren, Valilik, kaymakamlıklar, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro II. Bölge Müdürlüğü, ilçe nüfus müdürlükleri ve ilçe tapu müdürlüklerine randevu talepleri öncesi ve bu kurumlara girişlerde zorunlu olarak kullanılması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu'nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması, kararları alınmıştır."

HES KODU NEDİR, NE İŞE YARAR?

HES (Hayat Eve Sığar) Kodu, vatandaşların koronavirüs taşıyıcısı olup olmadığının tespit edilip başka vatandaşlara bulaşmasını engelleyerek salgının yayılma hızının önüne barikat çekilmesi adına düşünülmüş bir hizmettir. Her vatandaşın kendine özgü bir HES Kodu vardır. Bu kodlar sayesinde evde izole altında olması gereken vatandaşların tespiti sağlanmaktadır.

E-DEVLET İLE HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodunu e-Devlet sistemi üzerinden temin etmek isteyenler, https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme adresinden işlem yapabilir.

SMS İLE HES KODU NASIL ALINIR?

HES Kodunu SMS aracılığı ile almak isteyen vatandaşların, HES yazıp boşluk bırakarak sırasıyla T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresini yazıp 2023'e SMS yollaması gerekmektedir.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASI ÜZERİNDEN HES KODU NASIL ALINIR?

Uygulamada yer alan 'HES Kodu İşlemleri' bölümünden 'HES Kodu Oluştur' butonuna tıklayarak kodun kullanım süresinin seçilmesinin ardından HES Kodu kullanıma hazır hale gelecektir.

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASINI ANDROİD CİHAZLARA İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HAYAT EVE SIĞAR UYGULAMASINI İOS CİHAZLARA İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ