AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, NTV'de soruları yanıtladı.  Dağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

2023 ADAYLIĞI TARTIŞMASI

Ana muhalefet genel başkanı çelişkili. Bir hafta önce böyle bir konuyu gündeme getirmeyeceğiz gibi bir şey söyledi. 3-4 gün sonra herhalde birileri kulağına bir şey fısıldadı ki bu sefer, "Zamanında yapılacak olan seçimlerde aday olamaz ama erken seçim olursa aday olabilir" gibi bir ifade kullandı. 

Cumhurbaşkanımızın 3'üncü kez değil, 2'nci kez adaylığı söz konusudur. 2023'te Cumhurbaşkanımızın adaylığını hukuken tartışmak mümkün değil. Tartışma tamamen siyasi boyutta devam ediyor. Bugüne kadar muhalefet bütün seçimlerin öncesinde iddialı laflar etse de sonunda mahcubiyet duyduğunu bildiği için bunu gündeme getiriyorlar. 

(Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları) Madem sizin kanaatiniz böyle bir durumda, o zaman bu tartışmayı sürekli sürdürmenin anlamı yok. Ama muhalefet kendisi tartışmayı körüklüyor. 

Erken seçimi zorlayacak şekilde ifade edecek olursanız, tabii ki bunu siyasi rakibiniz değerlendirdiğinde bunu ifade edecektir. CHP'nin eski kodları değişmiyor. Hep birtakım yerlerden medet umma hali değişmiyor. Acaba burada bu konu üzerinden eski Türkiye'deki gibi mesafe alabilir miyiz düşüncesi olmalı ki bu konuyu tekrar tekrar gündeme getirme ihtiyacı duyuyorlar. 

MUHALEFETİN SİSTEM ÇALIŞMASI

Parlamenter sisteme dönüşle alakalı muhalefetin bir durum ortaya koyması demek, 2023 seçimlerinden sonrası için belirsizlik vaadi ortaya koyması anlamına gelir her şeyden önce. 

Muhalefet 2017 referandumunda da "Hayır" destekçisi olarak meydanda yer aldı. Şimdi güçlendirilmiş parlamenter sistem diyorlar. Ama içeriğini halen hiçbirimiz bilmiyoruz. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne akşamdan sabaha gelmedik. 90'larda yaşanan tecrübeler var, koalisyonların ortaya koyduğu sıkıntıların hafızalarda taze olması, 2007'deki 367 garabeti... 2016'da 15 Temmuz'la birlikte de güçlü bir yönetimin ülkede olması... Bütün bunlar tecrübeyle ortaya çıktı.

 
Şimdi 'tekrar eskiye dönelim'. Eskiye nasıl döneceğinizi tam net ortaya koyamıyorsunuz. 6 siyasi parti; aslında ben 14 siyasi parti diyorum, diğer ittifak da onlarla beraber hareket ediyor. 6 siyasi parti, oturma düzeni konusunda tartışıyorsunuz. Oturma düzeni konusunda anlaşamayan genel başkanların ülkenin en temel konularında nasıl anlaşacağı konusunu ben halkımızın takdirine bırakıyorum. 

Bizim şu anki gündemimiz, yeni bir sistem tartışmasından ziyade bu sistemin içinde mevcut meseleleri nasıl çözebileceğimiz. Seçime giderken de bunları konuşacağız. Muhalefet ülkenin gündemini bugün de yakalayamıyor. Biz tamamen milletimizin bizden beklenti ve arzularını biliyor, buna göre yol yürümeye devam ediyoruz. 

MİLLET İTTİFAKI'NDAKİ ADAYLIK BİLMECESİ

Biz tamamen kendimize bakıyoruz. Bir tarafta tabii ki siyasi rakiplerimizi göz ucuyla takip ediyoruz. Aralarındaki yarışı da gayet iyi görüyoruz. Yarışın ötesinde birbirlerinin ayağına basma olaylarını da görüyoruz. Ama bizim için önemli olan kendi gündemimiz ve kendi seçime dönük çalışmalarımız. 2023 seçimlerine 16 aylık bir süre kaldı. Bunun planlamasını yapıyoruz. 

Seçim yaklaştıkça ayağa basmaların, çelmelerin ne kadar çok artacağını tahmin ediyoruz. 

(Kılıçdaroğlu aday olur mu sizce?) Karakolda doğru söyler, mahkemede şaşar hesabı bütün hareketleri. Biraz önce örnek verdim, Cumhurbaşkanımızın yeniden adaylığı konusunda bir TV kanalında öyle bir gündem yok demesine rağmen, bir gazetede başka bir şey söyledi. Şimdi de bir gazetede kendi adaylığını ima eden açıklaması söz konusu oldu. Bu sefer bir TV kanalında sorulunca genel başkanları kast ettim dedi. Kılıçdaroğlu olur, İmamoğlu olur veya kendi içlerinden bir başkasını çıkarırlar. Ortada 14 tane siyasi parti var. 

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ FATURALARI 

(Size de ulaşıyor mu elektrik faturasına ilişkin şikayetler?) Tabii ki. Biz her şeyin ötesinde milletvekiliyiz. Asli görevimiz de o. Biz siyaseten de bunu çok önemsiyoruz: Vatandaşımız bize şikayetini dile getiriyorsa bu çok önemli ve kıymetlidir. Çünkü vatandaşımız şikayetini bize dile getiriyorsa bizden beklentisi vardır. 

Önümüzdeki süreçte hem esnafla ilgili hem genel faturalarla ilgili bir çalışma Bakanlık tarafından yürütülüyor. Bunları tamamen çözmek adına hem nükleer tesisin ve Karadeniz gazının devreye girmesi, dünyadaki emtia fiyatlarının da bahar aylarıyla birlikte düşmesiyle inşallah temelden bir çözüm olacak.

YENİ EKONOMİ PROGRAMI

Her seçim ana gündem maddesi ekonomidir. Öncelik her zaman ekonomidir. Tabii ki ekonomiye göre değerlendirme olacak. Biz Kovid gibi bir süreci geçirdik. 

Ne yaptığımızı, nereye gideceğimizi çok iyi biliyoruz. Bu kadrolar 20 yıldır birçok badireyi atlatarak yoluna devam etti. 

3. İTTİFAK ÇALIŞMALARI

Ben şöyle değerlendiriyorum: Millet İttifakı 6 parti, diğer ittifak 8 parti. Aslında bunlar şurada buluşuyorlar. Ayrı bir ittifak değil. Ya adaylık konusunda ya başka hususlarda bir araya gelecekler. Ortada 14 partilik bir ittifak var. Bir tarafta faşizm üzerinden, diğer tarafta komünizm üzerinden siyaset yapan; bunları da bir araya getirmeye çalışan bir irade var.