Son zamanlarda sosyal medyada dikkat çeken; kayıplar ve yeniden başlamalar üzerine bir kitap olan 1382 Son Mermi hakkında konuşan Sinangil: ‘Yirmi sekiz yıl boyunca usumda sakladığım tüm anıların toplamı 1382 Son Mermi. Bu kitabı yazmak, benim için yarım kalan görevin tamamlanması. İçerik, cepheden dönünce anlatamadığımız, içselleştirip kendi kendimize yaşadığımız konular. Güneydoğu’ dan 1984’ten beri yaklaşık benim gibi üç milyon sivil asker geçti. Bir milyon da kamu hizmetinde çalışan kişiyi de eklersek toplam dört milyon kişiyiz. 

Her birimizin dört tane birinci derece yakını ki onlar bizden daha fazla tasa, endişe yaşadı, toplam en az yirmi milyonluk insanlık bir grup deneyimledi terörü ve terörün majör travmalarını. Bu grup şu anda ülkemizin en kalabalık sosyal topluluğu. Hatta kitabı yayımladıktan sonra sosyal medyada çok fazla takip eden, hikayesini paylaşan kişiler oldu. Ben 1382 Son Mermi’yi yazarken sadece bu insanlarımız tarafından iyi bilinen gerçekleri kaleme almak istedim. Görev tamamlandı.’ ifadelerine yer verdi.

 ‘Asla kaçmamalısın, asla. Gerçekten istersen cesaret korkuyu, direnme kaçmayı yener. Böyle zamanlarda komutan olarak hep askerini kollarsın, cesaret verirsin, bazen avazın çıktığı kadar karşı taraftakilere bağırırsın: “Terörist, çevren sarıldı, kaçacak yerin yok, teslim ol!” (Maalesef çoğunlukla doğru değildir.) Hangi taraf pes eder ve kaçarken görülürse kaybedecektir. İnsan iradesinin en büyük sınavıdır bu anlar... Sabreden ve inanan kazanır.’