Mühendis ve araştırmacılar, yapay zekanın savaşta kullanılmasına ilişkin etik kaygıları gerekçe göstererek Google’ın askeriye ile olan anlaşmalarını iptal etmesini istiyor.

DeepMind’in yaklaşık yüzde 5’ini temsil eden bir çalışan grubu, Google ve askeriye arasındaki anlaşmaların geri çekilmesini istedi. 200 kişilik DeepMind çalışanları, şirketin askeri kuruluşlarla yaptığı sözleşmeleri yeniden gözden geçirmesini talep ediyor.

Araştırmacılar, Google tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojisinin çatışma bölgelerinde gözetleme ve hedefleme için kullanılabileceğine dair endişelerini dile getirdi. Buna göre yöneticilere gönderilen şikayette Google ve İsrail ordusu arasındaki “Project Nimbus” anlaşmasına dikkat çekildi.

Project Nimbus isimli bulut bilişim anlaşması; İsrail hükümetinin Filistinlileri gözetlemek ve Gazze’deki bombalama hedeflerini seçmek için yapay zeka araçlarını kullanıyor. DeepMind araştırmacıları ise bu tür kullanımların etik olmadığını ve yapay zeka konusunda liderliği zedelediğine inanıyor.