Araştırma, hızlı radyo patlamaları ya da FRB'lerde (Fast Radio Burst) daha önce fark ettiğimizden çok daha fazlasının olabileceğini gösteriyor.
 
FRB'ler bize uzayın derinliklerinden gelen çok yoğun, çok kısa radyo enerjisi patlamaları. Bir milisaniyede Güneş'in üç günde yaydığı kadar enerji yayıyorlar.
 
FRB'ler ilk olarak 2007'de bulunmuştu. O zamandan beri evrenin çeşitli yerlerinden gelen binden fazla FRB tespit edildi.
 
Bilim insanları FRB'lerin nereden geldiğini hâlâ bilmiyor. Ancak ekstrem ya da olağandışı bir yerden kaynaklandıkları açık: Açıklamalar nötron yıldızları ve kara deliklerden uzaylı teknolojilerine kadar değişiyor.
 
Bilim insanları bu patlamaları anlamaya çalışma hedefiyle tekrar eden çok faal kaynaklara uzun zamandır odaklanıyor. Faal kaynaklar yararlı çünkü tekrar eden doğaları, bilim insanlarının gökyüzünün FRB'lerin gelmesi beklenen kısımlarına odaklanabilmesini sağlıyor.
 
Ancak hızlı radyo patlaması kaynaklarının sadece yaklaşık yüzde 3'ü tekrar ediyor. Bu da geri kalan kaynakların nispeten bilinmediği anlamına geliyor. 
 
Sadece bir sinyal üretmiş olan bu tekrar etmeyen FRB'lerin 128'ini inceleyen yeni bir çalışma, bunların kendi Samanyolu'muz gibi, sadece nispeten sınırlı yoğunluklara ve mütevazı manyetik alanlara sahip galaksilerden geldiğini öne sürüyor.
 
Toronto Üniversitesi'nden baş yazar Ayush Pandhi, "Bu, diğer yüzde 97'ye ilk bakış oldu" diyor.


Söz konusu çalışmada kaynaklar polarize ışık kullanılarak incelendi. Bu, bilim insanlarının sadece ne kadar parlak olduklarını değil, aynı zamanda titreşen elektromanyetik dalgaların hangi açıyla geldiğini de inceleyebildikleri anlamına geliyor.
 
Bu da bilim insanlarının kaynakları daha iyi anlamalarını sağlıyor, çünkü bu açı FRB'nin nasıl ve nereden geldiği ve Dünya'ya doğru uzun yolculuğunda nereden geçtiği hakkında bilgi edinmek için kullanılabiliyor.