Fransa'da adını duyurmuş, en önemli düşünürlerden biri olarak ün salmayı başaran Michel Onfray, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yürüttüğü dış politikadan ve Doğu Akdeniz üzerindeki provokatif eylemlerinden dolayı sert bir dille eleştirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, Türkiye'nin menfaatlerini koruduğu gerekçesiyle takdir etti.

FRANSA'YI SATIYOR

Macron'un yürüttüğü politikaların Fransa ile uyuşmadığını ve Fransa Cumhurbaşkanı'nın ülkeyi sattığını ifade eden Onfray, "Macron'un dış politikası Maastricht'çilerin dış politikasıdır. Bu güruhun yegâne uğraşı liberal bir Avrupa inşa edip hesabına çalıştıkları küresel bir dünya hükûmetine ön ayak olmaktır. Kısa ve orta vadede ulusları sulandırıp "Avrupa'cı" asitte erittikten sonra emperyalist bir Avrupa Devleti'ni bina etmek istiyorlar.." dedi.

TÜRKİYE'Yİ HİZMETÇİYE DÖNÜŞTÜRMEYE ÇALIŞIYORDU

"Bu devlet tasavvuru bir zamanlar Türkiye'yi hizmetçiye dönüştürmek istiyordu, şimdi de Lübnan'ın yanı sıra ABD tarafından darmadağın edilen Irak, Libya, Mali ve Suriye gibi ülkeleri… Uzun vadede bütün gezegenin piyasa kurallarına uygun işlediği bir düzeni hayal ediyorlar. Hâl böyle olunca, Macron'un dış politikası Fransa'nın değil Fransa'ya yabancı bir dış politikadır."

ERDOĞAN GEREKENİ YAPIYOR

"Türkiye Cumhurbaşkanı, kendi ülkesi için gerekli olan politikayı uyguluyor ancak bu Fransa'nın politikasıyla çelişiyor. İyi de bu durum zaten oyunun bir kuralıdır. Bir büyük lideri tam da böylesi anlarda aldığı kararlar üzerinden tartarız. Ülkesini satmayan, iradesini ipotek ettirmeyen veya kiralamayan lider büyük liderdir. Korur, saygı görür, güçlendirir."

FRANSA'YI YOK EDİYOR

"Macron Fransa'yı savunmuyor. Tam aksine Macron Fransa'nın yok oluşuna çalışıyor ve liberal kapitalizmin son aşaması olarak varsayabileceğimiz küresel bir hükûmet istiyor."