Kışın evlerde veya işyerlerinde konforlu ve verimli bir şekilde ısınabilmek için radyatör bakımını ihmal etmemek gerekiyor. Çünkü soğuk havalarda ısıtma sistemlerinde meydana gelecek arızalar yalnızca konfor şartlarını bozmuyor, bütçeye de önemli bir külfet getiriyor.

“Termostatik vanası bozulan bir radyatör, ısıtmadan kaynaklı enerji sarfiyatını yüzde 30’lara varan oranlarda artırabiliyor” diyen EVJET Genel Koordinatörü Volkan Demir, kullanım ömrünü tamamlayan ‘termostatik radyatör vanaları’ konusunda vatandaşları uyardı:

Gereksiz enerji tüketiminin önüne geçiyor

“Yaşam alanlarında kullanılan radyatörlerin performansını, termostatik radyatör vanaları belirliyor. Her radyatörde, bir çift radyatör vanası bulunuyor. Bunlardan biri radyatöre giren sıcak su miktarını kontrol ederken, diğeri radyatörün ne kadar ısı yaydığını kontrol ederek, ideal oda sıcaklık değerini koruyor ve gereksiz enerji tüketiminin önüne geçiyor.

“Her 1°C sıcaklık artışı yüzde 6 daha fazla enerji sarfiyatı anlamına geliyor”

Ancak zamanla kullanım ömrünü tamamlayan termostatik radyatör vanaları, evlerin veya işyerlerinin ısıtmadan kaynaklı enerji sarfiyatını artırıyor. Çünkü bozuk termostatik radyatör vanası, odadaki sıcaklığı algılamıyor ve sistem, istenilen sıcaklığa ulaştığı halde radyatör vanası, sıcak su akışını durdurmuyor. Bu durum ise radyatörün gerektiğinden fazla çalışması ve daha çok ısınması anlamına geliyor. Her 1°C sıcaklık artışı ise yüzde 6 daha fazla enerji sarfiyatı anlamına geliyor. Bu nedenle gereksiz yani aşırı ısınma nedeniyle bazı evlerin ve işyerlerinin enerji sarfiyatı yüzde 30’lara varan oranlarda artıyor.

Konfor şartlarını bozuyor

Üstelik bozuk bir termostatik radyatör vanası, yalnızca bütçeye zarar vermiyor, yaşam alanlarındaki konfor şartlarını da bozuyor. Bu nedenle yılda bir kez periyodik bakım yaptırmak kritik önem taşıyor.