Bitcoin’in piyasa değeri 1,89 trilyon dolar, Ethereum’un piyasa değeri ise 434 milyar dolar olarak kaydedildi. Dün ABD’deki spot Bitcoin ETF’lerinde 103 milyon dolarlık, spot Ether ETF’lerinde ise 90,1 milyon dolarlık giriş gerçekleşti. CoinTR Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan bültende kripto para sektöründeki önemli gelişmeler ele alınıyor.
Ether vadeli işlem açık pozisyonları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı — ETH boğa koşusu başlıyor mu?
Ethereum (ETH), 20-27 Kasım tarihleri arasında %20 artış göstererek dört ay sonra ilk kez 3.700 dolar seviyesine yaklaştı. Bu yükseliş, Ether vadeli işlem sözleşmelerinde rekor seviyede açık pozisyon büyüklüğüne denk geldi ve bu rakamın %23 artarak 22 milyar dolara ulaştığı görüldü. Piyasada en büyük pay merkezi kripto para platformlarına ait olsa da Chicago Mercantile Exchange (CME) 2,5 milyar dolarlık açık pozisyonuyla kurumsal ilgide artış sinyali veriyor. Bu gelişmeler, Ethereum piyasasının olgunlaştığını gösterirken, yüksek kaldıraç talebinin yalnızca yükseliş beklentisiyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini de ortaya koyuyor. Vadeli işlem piyasalarında kullanılan "cash and carry" ve vade farkı stratejileri, Ether fiyatı düşüşlerinden de kar elde etmeyi amaçlıyor ve bu tür stratejiler vadeli işlem talebini artırıyor. ETH vadeli işlem prim oranı (basis rate) 6 Kasım'da %10 eşik değerini aşarak son bir haftada %17’ye ulaştı. Bu oran, yatırımcıların tamamen hedge edilmiş pozisyonlarla sabit getiri elde etmesine olanak sağlarken, bazı katılımcıların %17’lik maliyeti göze alarak kaldıraçlı uzun pozisyonlarını koruduğu, piyasada ılımlı bir yükseliş beklentisinin olduğunu gösteriyor. Vadeli işlem sözleşmelerine bakıldığında, finansman oranlarının genelde nötr seviyelerde olduğu ve perakende yatırımcıların kaldıraçlı uzun pozisyonlara olan talebinin düşük kaldığı anlaşılıyor. Bu durum, ETH açık pozisyonlarındaki artışın daha çok kurumsal stratejilerden kaynaklandığını ve piyasada aşırı bir yükseliş beklentisinin bulunmadığını işaret ediyor.
Eski CFTC Başkanı Chris Giancarlo, ilk "Kripto Çarı" olmak için adaylığını koyarken, kriptonun Trump için "önemli bir öncelik" olduğunu söyledi.
Eski Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) Başkanı Chris Giancarlo, Donald Trump’ın başkanlık dönemi için "Kripto Çarı" olarak adlandırılabilecek yeni bir pozisyonun güçlü bir adayı olarak öne çıkıyor. Giancarlo, geçmişte Bitcoin vadeli işlemlerinin ABD borsalarında işlem görmesine öncülük eden düzenlemeleriyle "Kripto Baba" lakabını kazanmıştı. Trump, geçtiğimiz yıl kripto sektörünü büyütme ve ABD’yi kripto merkezi yapma planlarını açıklamış, Bitcoin rezervi oluşturma, "Kripto Konseyi" kurma ve stablecoin düzenlemeleri gibi konulara vurgu yapmıştı.Giancarlo, mevcut düzenleyici eksikliklerin özellikle Bitcoin ve Ethereum gibi büyük kripto varlıkların spot ticaretinde hissedildiğini belirtti. SEC Başkanı Gary Gensler’in kripto sektörüne yönelik yaklaşımlarını eleştirerek, CFTC’nin daha proaktif bir düzenleyici olduğunu savundu. Ayrıca, SEC’in kripto projeleri için özel politikalar geliştirmemiş olmasını büyük bir fırsat kaybı olarak değerlendirdi. Giancarlo’nun Trump’ın çoğu kripto politikasıyla uyumlu olduğu düşünülse de, merkez bankası dijital para birimleri (CBDC) konusundaki farklılıklar dikkat çekiyor. Trump CBDC’lere karşı çıkarken, Giancarlo dijital doların gelecekteki etkilerini incelemek için özel sektör çözümlerine odaklanıyor.
Brezilyalı milletvekili ekonomik risklere karşı önlem olarak ulusal bir bitcoin rezervi önerdi
Brezilyalı bir milletvekili, ülkenin finansal varlıklarını çeşitlendirmek amacıyla bir bitcoin rezervi oluşturulmasını öngören bir yasa tasarısı sundu. Milletvekili Eros Biondini tarafından sunulan tasarı, “Stratejik Egemen Bitcoin Rezervi” (RESBit) adını taşıyor ve Brezilya’nın yaklaşık 372 milyar dolarlık uluslararası rezervinin %5’ine kadar olan kısmının kademeli bir alım stratejisiyle bitcoine tahsis edilmesini öneriyor. Tasarıda, bir bitcoin rezervinin döviz dalgalanmalarına ve jeopolitik belirsizliklere karşı ülkenin ekonomik dayanıklılığını artırabileceği belirtiliyor. El Salvador’un bitcoin’i yasal para birimi olarak kabul etmesi ve ABD’de spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının onaylanması gibi yenilikçi stratejiler de örnek olarak gösteriliyor. Uzmanlar, bu adımın ABD’de benzer şekilde sunulan Bitcoin Yasası 2024 ve Pennsylvania’daki bir yasa önerisiyle paralellik taşıdığını ifade ederken, ulusların bitcoin “toprak kapma yarışı”na girdiğini belirtiyor. Analistlere göre Brezilya bu yolda ilerleyen son ülke olmayacak.