ABD’nin New York Şehir Üniversitesi’nden bilim insanları 40 yaş üzerindeki 34 bin yetişkini yıllar boyu takip etti. Yemek saatleri kaydedildi. Beslenme alışkanlıkları ile ömür süresi arasındaki bağlantı ortaya kondu. İşte saygın bilim dergisi Lancet’te yayınlanan o çarpıcı araştırmadan alınacak hayati dersler: Günün en önemli öğünü kahvaltı. Bu öğün için en etkili zaman dilimi ise şafak vakti.

Sabah 6.00-7.00 arasında kahvaltı yapanların kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklardan erken ölme riski, 8.00’de kahvaltı yapanlara göre yüzde 12 daha az. Daha geç saatte kahvaltı yapanların vücudu ise yavaş yavaş daha az insülin üretiyor. Kan şekeri yükseliyor.

ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRIYOR

Geç kahvaltı yapanların diyabet, obezite, koltesterol, kalp ve damar hastalıkları riski artıyor. Kahvaltı için 10.00’a kadar beklemek, erken ölüm riskini artırıyor.

Sağlıklı beslenen ve ilave şekerden uzak duran orta yaşlı yetişkinlerin ömrü 6-7, genç yetişkinlerin ömrü 10 yıl uzuyor. Sağlıklı beslenmek için kahvaltıda, şekerli yoğurtlar, şekerli granola, işlenmiş ve dondurulmuş gıdalar, kahvaltılık barlar, pişmiş ürünlerden uzak durmak gerekiyor. Tam tahıllar, meyve, sebze, fındık, kuruyemiş, tohumlar, Omega-3 yağ ve düşük sodyum içeren gıdalar, erken ölüm riskini önlemede rol oynuyor.