İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme talebinde bulunulduğu öğrenildi. Talebin ardından telefonlara sarılan iki lider, Doğu Akdeniz meseleleri ana konu olmak üzere Türkiye-Fransa ve Türkiye-AB ilişkilerine dair de değerlendirmelerde bulundu.

TÜRKİYE KİMSEYE HAKKINI YEDİRMEZ

Erdoğan, Doğu Akdeniz'de tansiyonun yükselmesine sebep olarak, Türkiye'nin ve Kıbrıs Türklerinin bölgedeki meşru haklarının hiçe sayılması olduğunu belirtti. Ayrıca Erdoğan, Yunanistan ve Rum kesimi tarafından atılan maksimalist adımları Fransa'nın neden desteklediğine bir anlam veremediklerini de belirtti.

Türkiye işi diplomasiyle çözmek istiyor

Erdoğan, Türkiye'nin kimsenin hakkına göz koymadığını ve kendi hakkını da kimsenin yemesine müsaade etmeyeceğini bildirerek gerginliği masada çözmek istediklerini tekrar vurguladı. Bu süreçte Fransa'dan sağduyulu bir yaklaşım beklediklerini söyleyen Erdoğan, iki ülke arasındaki iletişim mekanizmasının sürekli işletilmesi gerektiğini de vurguladı.

FRANSA'NIN YAZILI AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasındaki telefon görüşmesinin ardından Elysee Sarayı'ndan yazılı bir açıklama geldi.

Açıklamada görüşmenin bir saatten fazla sürdüğü, Doğu Akdeniz, Libya ve Suriye konularının ele alındığı belirtildi. Ayrıca Macron'un iki ülke arasındaki istikşafi görüşmelerin başlamasından mutluluk duyduğu söylendi.

Yapılan yazıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı;

"Cumhurbaşkanı Macron, diyaloğa sürekli hazır olduğunu ve Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında sağlam bir ilişkiye önem verdiğini hatırlattı. Bu açık ve her birinin çıkarlarına saygı gösteren temele dayanması gerekiyor. Macron, Türkiye'yi AB ülkelerin egemenliklerine ve uluslararası hukuka saygı göstermeye, tansiyon yaratacak tek taraflı yeni eylemden kaçınmaya ve Akdeniz'de belirsizlik olmadan barış ve iş birliği alanın inşasına yönelik adım atmaya çağırdı."