Musk'ın beyin çipi şirketinde Ağustos 2022'de çalışmaya başlayan Lindsay Short, firmayı çalışanlara uygun koruyucu ekipman sağlamamakla ve kendisini tırmalayan enfekte maymuna maruz bırakmakla suçladı.

Kaliforniya eyalet mahkemesinde açılan dava, Neuralink'i düşmanca bir işyeri yaratmakla suçluyor, üstlerin gerçekçi olmayan son teslim tarihleri belirlediğini ve çalışanların kendilerine verilen hedeflere ulaşamadıkları için sık sık utandırıldığını iddia ediyor.

Davaya göre Short, çalışırken enfekte maymunların kendisini tırmaladığı iki olayı detaylandırıyor.

Eylül 2022'de yaşanan bir olayda, bir maymun eldivenini çizerek derisini parçalamış ve davaya göre Short'un "Herpes B'ye maruz kalmasına" neden olmuş. İkinci olayda yine Herpes B virüsü taşıyan bir maymun, kadının yüzünü tırmalamış.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre insanlar, genellikle enfekte bir makak maymunu tarafından ısırılır veya tırmalanırsa ya da maymunun gözleri, burnu veya ağzıyla temas ederse virüsle enfekte oluyor.

Virüs enfeksiyonu son derece nadir ancak hemen tedavi edilmezse ciddi beyin hasarına veya ölüme yol açabilir.

Eski çalışan, davada üstlerinin iş başında tekrar yaralanması halinde "ciddi sonuçlarla" karşılaşacağı yönünde kendisini tehdit ettiğini de öne sürüyor.

Short, Haziran 2023'te Neuralink'in insan kaynakları departmanına giderek hamile olduğunu ve "kendisi için makul düzenlemelerin yapılıp yapılamayacağının belirlenmesini" istediğini bildirmiş; Üstleri yerine doğrudan İK departmanına gittiğini, çünkü patronlarının "sık sık çocuklardan hoşlanmadıklarından" bahsettiğini ve çocuk sahibi olmanın kariyer hedeflerine "engel olduğunu" düşündüğünü söylüyor.

Habere göre Short, insan kaynaklarına gittiğinin ertesi günü kovulmuş.

Dava dilekçesinde, Short'un hamile olduğunu açıklamasıyla "haksız yere işten çıkarılması arasındaki jilet inceliğindeki bir günlük farkın, misilleme yapıldığını kuvvetle düşündürdüğü" belirtiliyor.

Short, diğer iddiaların yanı sıra haksız fesih, misilleme ve cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle Neuralink'e dava açıyor.

 

 

 

KAYNAK: Odatv.com