İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi, Beceri Geliştirme Atölyeleri kapsamında, Prof. Dr. Hasip Pektaş ile düzenlenen Ekslibris atölyeleri devam ediyor. Ekslibris, bir kitap sahibinin kişisel imzasını taşıyan, genellikle sanatsal bir tasarımdan oluşan küçük bir etiket veya damgadan oluşuyor. Tarihi, sanatsal ve kişiye özel bir iletişim aracı olan ekslibris, pratikte de kişilerin sahip oldukları kitapları tanımlamalarına yardımcı oluyor. Resim sanatını ve iletişimsel bir işlevi bir araya getiren ekslibris, sanat ve grafik tasarım alanlarını birleştiren yapısıyla öne çıkıyor.
“Katılımcılar, kendi özgün iletişim dillerini keşfetme fırsatı buluyor”
İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi ve İstanbul Ekslibris Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Hasip Pektaş, Ekslibris sanatını geliştirmek için atölyeler düzenliyor. Atölyeler, sanat, medya teknikleri ve uygulamalarıyla ilgilenen herkese, ekslibris sanatını daha yakından tanıma fırsatı sunuyor. İstinye Üniversitesi’nde devam eden uygulamalı atölyelerde katılımcılar, yaratıcı süreçlere dahil olarak kendi özgün iletişim dillerini keşfetme fırsatı buluyor.
6. Uluslararası Ekslibris Yarışması İstinye Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek
İstanbul Ekslibris Müzesi Müdürü Prof. Dr. Pektaş, gelecek yıl 6. Uluslararası Ekslibris Yarışması ile 2. Uluslararası Ekslibris Kongresi’nin İstinye Üniversitesi’nde gerçekleştirileceğini belirtiyor. Prof Dr. Hasip Pektaş ekslibrisin tarihini ve önemini aktarıyor:
“Türkiye’de Ekslibris, Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan ekslibrislerin yer aldığı kitapların ikinci el olarak ülkemize gelmesiyle tanınmıştır. Osmanlı döneminden kalma kitaplarda görülen mühürler ise birer mülkiyet işareti olsalar da ekslibris türüne girmezler. Ancak özgün, kaligrafik yapılarıyla ait oldukları kişilerin arması veya logosu olarak aynı işlevi yerine getirmişlerdir. Kelime anlamı olarak ekslibris, aitlik bildiren bir Latince kökten gelmektedir ve ‘...’nın kitabı, ...’nın kütüphanesinden’ anlamına geliyor. Ekslibrisin tarihi M.Ö.1400’lere dayanıyor ve matbaanın icadı ile kullanımının yaygınlaştığı biliniyor. Ekslibris, zaman içerisinde yalnızca işlevsel olarak (kitaplara yapıştırılmak için) değil, kendine özgü bir medya halinde kullanılmaya başlanmıştır. Biriktirme ve değiştirme objeleri olarak değer görmeye başlayan ekslibris, böylelikle kitaba ait bir işaret olmaktan çıkıp özgün bir sanatsal medya haline gelmiştir.”