Konutlarda kullanılan doğalgaz, 1 Ağustos itibariyle yüzde 38 zamlandı. Enerji Bakanlığı’nın uyguladığı yüzde 60 sübvansiyon sayesinde fiyat artışının nihai tüketiciye yansımasının yüzde 24 ila 25 olması bekleniyor. Artan doğalgaz fiyatları nedeniyle doğalgaz kullanıcıları özellikle de evlerine doğalgaz dönüşümü yaptıracak olanlar, maliyetleri düşürmenin yollarını arıyor. 

Doğalgaz kullanımında tasarruf, doğru doğalgaz dönüşümü ile başlıyor” diyen Üçay Grup İklimlendirme ve Şubeler Grup Direktörü Özgür Şahin, evlerine doğalgaz dönüşümü yaptıracak olan vatandaşları uyardı: 

“Doğru firma ile doğalgaz dönüşümü yaptırılmalı”

“Doğalgaz fiyatları zamlandı, ancak doğalgazı verimli kullanarak tasarruf etmek mümkün. Doğalgazı verimli kullanmak için doğalgaz dönüşüm aşamasında mühendislik kabiliyeti yüksek bir firma ile çalışmak gerekiyor. Çünkü doğru kapasite ve özelliklerde seçilmeyen kombi ve radyatörler hem enerji maliyetlerini yükseltiyor hem de konfor şartlarını bozuyor.

“Daire için en doğru kombi tercih edilmeli”

Doğru kombi seçimi yapabilmek için öncelikle evin; yalıtım durumu, büyüklüğü, ısıtma ve sıcak su ihtiyacı dikkate alınmalı. Daha sonra kombinin teknik özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. Bu kapsamda yoğuşma özelliğine sahip bir kombi tercih etmek önemli. Çünkü yoğuşmalı kombiler yanma sırasında oluşan buharı yeniden yoğuşturarak enerjiyi tekrar kullanıyor. Bu çalışma prensibi sayesinde kombi daha az doğalgaz tüketerek daha fazla ısınma imkânı sunuyor. Kombinin modülasyon özelliği olması da oldukça önemli. Modülasyon özelliği, cihazın ihtiyaç duyulan ısıda çalışmasını sağlayarak enerji tasarrufunu artırıyor.  

“Termostatik vana ve oda termostatı mutlaka kullanılmalı”

Ayrıca termostatik vana ve oda termostatı gibi hassas kontrol cihazlarının kombilere entegrasyonunu sağlayarak ideal sıcaklığın üzerine çıkılmasını ve fazla enerji tüketimini önlemek de mümkün. Çünkü her 1 derece düşük oda sıcaklığı yüzde 7’ye kadar tasarruf etkisi sağlayabiliyor, bu da fatura bedellerini yüzde 30’a kadar düşürebiliyor. 

Kombi ve tesisat bakımı ile tasarruf önlemleri taçlandırılmalı

Daha önce doğalgaz dönüşümü yaptırmış daireler ise kışa girmeden önce yetkili bir servise kombi ve radtyatör (petek) bakımı yaptırarak yıllık ısıtma maliyetlerini yüzde 10’lara varan oranlarda düşürebilir. Çünkü temizliği yapılmayan peteklerde zamanla tortu ve kireç oluştuğu için yeterince ısınmıyor. Bu nedenle kombi, ortamı ısıtmak için daha çok çalışıp, daha fazla enerji tüketmeye başlıyor.” dedi.