Sabah'ın haberine göre: Uykunun sağlık için ne kadar önemli olduğuna sık sık değiniyorum. Hem fiziksel hem de mental sağlık için iyi bir uyku gibisi yok. Ancak uykuyu abartmak da yetersiz ve kalitesiz uyku kadar zararlı. Yeni araştırmalar, gereğinden fazla uykunun bazı sağlık risklerini de artırabileceğini öne sürüyor.
AZ UYUMAK GİBİ RİSKLİ
Fazla uykunun sağlık üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi için 14 binden fazla katılımcı incelendi. Araştırmaya beslenme alışkanlıkları, egzersiz rutini, sigara kullanımı, uyku düzeni ve tıbbi durumlar dahil bazı etkenler dahil edildi. Yaklaşık 7 yıl boyunca takip edilen katılımcılar, kalp krizi, kalp yetmezliği, felç ve kalp hastalığı ile ilişkili önemli bir inflamatuar belirteç olan C-reaktif protein seviyeleri de dahil olmak üzere risk faktörleri açısından değerlendirildi. Katılımcılara kalp sorunlarının tahmininde rol oynayabilecek yaş, ırk, kan basıncı, cinsiyet ve kolesterol gibi faktörleri hesaba katan bir risk puanı verildi.
Araştırmacılar, en fazla risk altında olan katılımcıların 6 saatten az uyuyanlar olduğunu belirledi. İlginç olan ise 7 saatten fazla uyuyanlarda da uyku süresi arttıkça riskin aynı oranda artıyor oluşu. Risk oranı en düşük olan katılımcılar, her gece düzenli olarak 6-7 saat arası uyuyanlar... Bu araştırma yeterli uykunun önemini bir kez daha kanıtladı.
ORTALAMA 7 SAAT
Düzenli olarak ortalama 7 saat uyunması gerektiğine ilişkin standart bir öneri olsa da bu herkes için geçerli değil. Daha fazla uyuyan kişiler düşük uyku kalitesi nedeniyle uykularını alamıyor olabilir. Bu da yatakta geçirilen süreden daha az toplam uyku süresi anlamına gelir.
Gün içinde eğer çok uykusuz hissediyorsanız muhtemelen yeterince uyumuyorsunuz. Uykuya dalma süreniz de önemli. Bir saat veya daha fazla süre uykuya dalamıyorsanız yatakta daha fazla, uykuda daha az zaman geçiriyorsunuz demek oluyor.