İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), sözde 'maliyet' faktöründen ötürü İstanbul'un çeşitli yerlerini süsyelen dikey bahçeleri sökme kararı vermişti. Bu bahçelerin israf olmasına gönlü razı olmayan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ise bahçeleri almaya talip olmuştu. Belediyeye İBB'den 1 ay sonra skandal bir yanıt geldi. İBB, tam 1 ay sonra yanıt vererek çiçeklerin stresten öldüğünü söyledi.

ÇİÇEKLERİ SÖKÜP GRAFFİTİ YAPTILAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrin simgesi haline gelerek neredeyse her duvarı süsleyen dikey bahçelerin kaldırılmasına karar vermiş, gerekçe olarak da bahçelerin 'maliyetli' olmasını göstermişti. Dikey bahçeler duvardan kaldırıldıktan sonra duvarlara 'yaşayan duvarlar' temalı graffiti çizimlerin yapıldığı görülmüş, bu durum oldukça tepki çekmişti. Dikey bahçelerin ise nasıl bir kadere mahkum edildiği bilinmiyordu. 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'un simgesi olan dikey bahçeleri almak için İBB'ye bir yazı gönderdi. Ancak İBB ancak 1 ay sonra belediyeye yazılı bir cevap göndererek bu talebi skandal bir bahaneyle reddetti. İBB, çiçeklerin stresten öldüğünü iddia etti.

SKANDAL BAHANE: STRESTEN ÖLDÜLER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof.Dr. Yasin Çağatay Seçkin'in onayı ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne bir yazı gönderdi. Söz konusu yazıda dikey bahçelerdeki bitkilerin stres nedeniyle öldüğü, bazı malzeme ve ekipmanların çürüdüğü, kalan ekipmanların ise İBB'nin başka peyzaj projelerinde kullanılmak üzere alındığı belirtildi.

Yazıda, Balıkesir Belediyesi tarafından talep edilen dikey bahçelerin taşıyıcı sistem malzemelerinin çürüdüğü, bitkisel materyallerin de önemli bir kısmının strese bağlı hastalıklara yakalanarak öldüğü söylendi. Bu sebeple bakım ve onarım maliyetleri her gün arttığı söylenen dikey bahçeler için kullanılan sulama ve aydınlatma ekipmanlarının yanı sıra konstrüksiyon malzemeleri ve saksıların, İBB'nin başka alanlarında değerlendirildiğinden ötürü Balıkesir Belediyesi'nin talebinin reddedildiği açıklandı.