Mecenat Servier ve İhtiyaç Haritası iş birliği ile inşa edilen Topluluk Merkezi, Fransız Hükümeti’nin desteğiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın hayata geçireceği KİGEM projesine ev sahipliği yapacak.

Fransa merkezli, kâr amacı gütmeyen bir vakıf tarafından yönetilen uluslararası bağımsız ilaç şirketi Servier Grup, Sosyal sorumluluk projelerini yürüten Mecenat Servier aracılığı ile 500 bin euroluk destekte bulunarak Kahramanmaraş'ta yapımını üstlendiği topluluk merkezinin açılışını gerçekleştirdi. Proje, kadın girişimcilere yönelik destek programlarıyla sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı hedefliyor. Topluluk Merkezi’nin açılışında konuşan Servier İlaç ve Araştırma A.Ş Genel Müdürü Alban Nerot, afetzedelerle ilk günden itibaren dayanışma içinde olduklarını vurgulayarak, "Depremin etkilerini silmek uzun vadeli bir süreç gerektiriyor. Hayatın normale dönmesi ve gelişimi destekleyecek bu topluluk merkezinin açılışını gerçekleştirmek mutluluk verici" dedi.

Kadın Girişimcilere Destek Hedefi

Servier İlaç ve Araştırma Genel Müdürü Alban Nerot, topluluk merkezlerinin afet sonrası destekleyici ve güçlendirici rolüne dikkat çekerek, şunları söyledi: "Geçmiş dönemlerdeki deneyimlerden de bilindiği üzere, depremin travmatik etkilerinin giderilmesi başta olmak üzere, dayanışmanın güçlendirilmesi anlamında topluluk merkezleri önemli çalışmalara imza atıyor. Kahramanmaraş'ta kadın girişimcilerin iş dünyasına katılmalarını desteklemek için tasarlanan bu merkezde, eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmetleri sunulacak.’’ 

Topluluk Merkezi, KİGEM Projesine ev sahipliği yapıyor

Topluluk Merkezi, sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla, Fransa Hükümeti fonuyla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın hayata geçireceği KİGEM projesine ev sahipliği yapacak. Bu proje kadınların sahip olduğu işletmeler için bir kuluçka merkezi olarak hizmet verecek ve yüzlerce kadın girişimciye eğitim, koçluk ve mentorluk desteği sağlayacak. Merkezde; ayrıca çocuk bakım hizmetleri de sağlanacak.

Kadın girişimciler ekonomik dönüşümün gücü

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Monica Merino, “Kadın girişimciler ekonomilerin canlandırılmasında ve toplumların dönüştürülmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Bu merkez sadece bir tesis değil; umudun sembolü ve uzun süreli sosyal ve ekonomik iyileşme için bir platform.” dedi.

İhtiyaç Haritası, dayanışmayı sürdürüyor 

İhtiyaç Haritası, 6 Şubat depremlerinin ilk saatlerinden itibaren, afet dönemlerinde ve sonrasında ortaya çıkan psikososyal destek ihtiyacını karşılamak, afetten etkilenen bölgelerde sürdürülebilir yaşam alanları oluşturmak ve temel eğitim ile spor gibi alanlarda destek sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür, "Afet sonrası dayanışmayı ve kalkınmayı destekleyen projelerle toplulukların iyileşme sürecine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Topluluk Merkezi, yalnızca fiziksel bir yapı değil, toplulukların kişisel ve mesleki olarak güçlenmesi için bir merkez olacak. Bu dayanışmanın bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz," dedi.

İhtiyaç Haritası; Hatay ve Kahramanmaraş konteyner yaşam alanlarında, 300 hane ve 2500 hane sakiniyle Topluluk Merkezi, psikososyal destek merkezi, spor, eğitim ve etkinlik alanları, kadınlar için sosyal alan, misafirhane, çamaşırhane, çalışma ve güvenlik ofisi gibi birimleriyle bireylerin sosyal, psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarına destek sağlamak amacıyla paydaşlarıyla birlikte çalışmalarını sürdürüyor. Mecenat Servier ve İhtiyaç Haritası işbirliği ile inşa edilen Topluluk Merkezi’nin ev sahipliğinde UNDP ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın hayata geçireceği KİGEM projesi, bölgedeki dayanışmanın güçlenmesi için önemli adımlardan biri olacak.
 
Kadınların gücü geleceğe umut katıyor

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Hikmet Gümüşer, anlamlı günde duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Bugün KİGEM’in kapıları açılırken, burada bir araya gelen kadınlarımızın azim ve kararlılığıyla şehrimizin geleceğine dair umutlarımız daha da artıyor. Çünkü biliyoruz ki, kalkınmak ve gelişmek farklı kavramlardır. Gelişmiş bir toplum, ancak o topluma ait kadınların ekonomiye ve sosyal hayata aktif katılımıyla mümkündür. KİGEM ile bu dönüşüme katkı sağlayacak olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu açılış, sadece bir merkezin faaliyete geçişini değil, aynı zamanda kadınlarımızın hayallerine açılan bir kapıyı ifade ediyor. Gelin, hep birlikte bu kapıdan geçelim ve kadınlarımızın gücüyle daha güçlü, daha üretken ve daha umut dolu bir geleceği inşa edelim.”