Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Zirvede öncelikle küresel ekonomideki son gelişmeleri ve temel riskleri değerlendirdi.

Ekonomiler ciddi meydan okumalarla karşı karşıya. Küresel ekonomiler toparlanmaya başlasa da meydan okumalara maruz kalıyor. Küresel enflasyon baskısı tüm ekonomileri derinden sarsıyor. Türkiye küresel dalgalanmaları vatandaşlarına en az yansıtan ülke konumunda.

'EKONOMİLER CİDDİ MEYDAN OKUMALARLA KARŞI KARŞIYA'

Küresel ekonomi, 2021 yılında toparlanmaya başlasa da ekonomilerimiz halen ciddi meydan okumalarla karşı karşıya bulunuyor.

Küresel enflasyon baskısı tüm ekonomileri derinden sarsıyor. Türkiye küresel dalgalanmaları vatandaşlarına en az yansıtan ülke konumunda.

Zirve görüşmelerinde uluslararası ticarette tedarik zincirinin sorunsuz işlemesinin önemini vurguladık. Küresel finans sistemini elinde bulunduran ülkeler hiçbir manipülasyon amaçlı girişimlere alet olmamalı.

AŞI MİLLİYETÇİLİĞİ! 

Aşı milliyetçiliğinin farklı yöntemlerle sürdürülmesi, DSÖ tarafından tanınan aşıların uluslararası arenada ayrımcılığa tabi tutulması kabul edilemez​. Bu değerlendirmemizi G20 liderleriyle de paylaştık. Yerli aşımızı vatandaşlarımızla birlikte tüm insanlığın hizmetine sunacağız.

SIĞINMACI AÇIKLAMASI

Sığınmacıları kendi vatandaşımızdan ayrı tutmadık. Salgın döneminde savunduğumuz ve hayata geçirdiğimiz politikaları şimdi aşıya erişim konusunda da sergiliyoruz.

Bu adaletsiz düzenin daha fazla devam etmemesi gerekir. Aşının şantaj veya politika dikte aracı olarak kullanılması son derece yanlıştır. Türkiye olarak kendi geliştirdiğimiz aşıyı insan odaklı bir şekilde yürütüyoruz tüm insanlığın faydasına sunacağız.

Son dönemde yaşadığımız doğal afetler, iklim değişikliğinin etkilerini tabiat üzerinde gösteriyor. Zirve boyunca yaptığımız tüm temaslarda iklim değişikliği ile mücadeleye vurgu yaptık.

Türkiye olarak Paris İklim Anlaşmasını geçtiğimiz haftalarda onayladık. Ülke olarak bu konuda iyi seviyede bulunuyoruz. Yeşil kalkınma devrimi hedefiyle tüm dünyada öncü bir rol alacağız. Gelişmiş ülkeler iklim değişikliği konusunda özellikle maddi sorumluluk almaktan kaçınmaktadır. Küresel sorunlar ancak ortak çaba ile çözülebilir. Çevreyi en fazla kirleten ülkelerin düzensiz göçle mücadeleye harcadığı miktar, iklim değişikliğiyle mücadeleye ayırdıklarından 2 kat fazla, bu utanç verici.

Her yıl 1 trilyon dolarlık gıda maddesinin çöpe gitmesinin hiçbir makul açıklaması olamaz.

ABD İLE SURİYE GÖRÜŞMESİ

Suriye'de bulunan terör örgütlerine ABD'nin desteğine yönelik, bunun bizde meydana getirdiği üzüntüleri dile getirdik. Dışişleri Bakanlarımızın çok daha sıkı bir irtibat halinde olması gerektiğini söyledik, gündeme getirdik. Bundan sonraki süreç emin olun ki böyle devam etmeyecektir.

TÜRKİYE'NİN AFGANİSTAN'DAKİ VARLIĞI

Afganistan konusu ABD ile görüşmede gündeme geldi. Karzai Havalimanı özellikle gündemimizdeydi. Afganistan'dan çekmek zorunda kaldık ve çektik. Şu an Katar'la Türkiye arasındaki görüşmeler devam ediyor, bundan sonraki süreci gelişmeler belirleyecek. 

ORTAK MEKANİZMA NASIL ÇALIŞACAK?

Ortak mekanizmadan ifade edilen, özellikle şu anda ekonomik ticari ilişkilerde Hazine Maliye Bakanlarımız ve onların Hazine Maliye Bakanları ve Dışişleri Bakanları'nın çok daha sıkı görüşmelerinin gereğini vurguladık.

F-16 GÖRÜŞMESİ

Biden'la dar kapsamlı bir görüşmemiz oldu. F-35'ten kaynaklanan 1.400 milyon dolar ödememiz vardı, bu süreci nasıl iyi bir konuma taşırız. Bunu gündeme koyduk. Elimizdeki F-16'ların modernizasyonu veya yeni F-16'lar verilmesi konusu gündeme geldi. Savunma bakanlarımız süreci takip ediyorlar. Ben Biden'dan olumlu bir yaklaşım aldım. Ancak Temsilciler Meclisi ve Senato var, ben dedim ki sizin bunlarda bir ağırlığınız var.

MACRON'LA GÖRÜŞMENİN DETAYLARI

Afganistan Libya Suriye bunun yanında durduğumuz Libya'daki Zirveyi konuştuk. Daveti var biz de görüşlerimizi ilettik Bakanlarımız görüşecek adımlar atılacak. Berlin konferansının muadili bir konferans yapılması söz konusu. Yeniden benzer bir buluşmanın yapılması isabetli olmayabilir. Özel temsilcilerimizi ve Bakanlarımız çalışmalarını yapsın bakarız. Silah satışları vs gündeme geldi. Endişelerimizi paylaştık. Gizli ajandamız yok. Her şeyi açıkça söylüyoruz.

KAFKASYA'DAKİ GELİŞMELER

Biz altılı bir adım atarak bölgede barışı getirmeyi istiyoruz. Rusya, Azerbaycan, Türkiye, İran, Ermenistan ve Gürcistan altılı olarak adım atalım ve bölgeye barışı getirelim dedik. Sayın İlham Aliyev Ermenistan ile görüşme teklifi yaptı. Gürcistan'ın olumsuz bir yaklaşımı var. Burada böyle bir platform oluşturulabilir. Burası barış havzası oluşturulabilir. Biz de Ermenistan ile ilişkilerimizi net bir şekilde ortaya koyarız.

AB ORDU TARTIŞMASI

AB'nin kendi ordusunu kurma tartışmalarına ilişkin Erdoğan, "Bu olabilecek bir proje değil, mümkün değil." dedi.

AFGANİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE GÖÇ DALGASI

Şu an itibariyle 300 bin gibi bir resmi rakam var. Fakat farklı kesimler çok daha fazlaymış gibi konuşuyorlar. Tedbirlerimizi alıyoruz, bu noktada da yüklü göçe kapılarımızı açma niyetinde değiliz.

İTALYA İLE İLİŞKİLER

İtalya ile ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.