Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) ile olan mücadele dünya çapında devam ederken, bilim dünyasından Covid-19 aşısıyla ilgili umut verici haberler gelmeye devam ediyor. Ancak vatandaşların aşılarla ilgili sorularının yanı sıra, maske kullanımı hususunda da merak ettiği birtakım sorular yer alıyor.
Vatandaşlar, Covid-19 aşılarının virüse karşı nasıl mücadele edeceğini, virüsün yayılım hızının ne denli engelleyeceğini merak ediyor. Öte yandan Koronavirüs aşısı olan birinin, maske takmaya devam edip etmeyeceği de ayrı bir merak konusu.
KORONAVİRÜS AŞISINDAN SONRA MASKE TAKMAYA DEVAM EDİLECEK Mİ?
ABD'li bilim insanları, Koronavirüs hastalığına karşı geliştirilen aşıların koruyuculuk özelliği bulunduğunu, fakat klinik denemelerde semptom göstermeden yayılmaya ilişkin testler yapılmadığından ötürü aşının toplumda yer alan bulaş oranının ne kadar azalabileceği konusunda net bir bilgi olmadığını bildirdi.
Virüsü sessiz sedasız bulaştırabilirler
Bunun anlamı, aşı olan bazı insanların semptom geliştirmeden enfekte olması ve sonra virüsü sessiz sedasız bulaştırabilme olasılığına da açık bir kapı bırakılmış olması. Bununla beraber araştırmacılara göre, Koronavirüsün giriş kapıları arasında yer alan burundaki viral yükün, kas içindeki enjeksiyonlarla tamamen önlemenin mümkünatı olmadığı, bu sebeple aşı olan kişilerin maske takmayı sürdürmesi gerektiği beyan edildi.
AŞI OLANLAR HALEN MASKE TAKMAK ZORUNDA
ABD'de yer alan Stanford Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olarak çalışan Michal Tal, insanların aşı olduktan sonra maske takma zorunluluğunun ortadan kalktığına inandıklarını dile getirerek bu düşüncenin yanlış olduğunu söyledi. "İnsanlar aşı olduktan sonra hala bulaştırıcı olabilir. Bu sebeple maske takmak onlar için oldukça önemli." dedi.