Gerçekten de çölyak, bir alerji değil, bir otoimmün hastalıktır.
Ayrıca, bu hastalık glütene karşı bir duyarlılık değil, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla vücuda zarar vermesi ile ortaya çıkar.
"Çölyak" kelimesi, Yunanca kökenli bir sözcük olan "koiliakos"tan türetilmiştir ve "karınla ilgili" ya da "karın ağrısı çeken" anlamına gelir.
Bu terim, hastalığın en belirgin belirtilerinden biri olan karın ağrılarına atıfta bulunarak bu şekilde adlandırılmıştır.
Çölyak hastalığı, tarihsel olarak, eski zamanlarda bile bilinmesine rağmen, modern tıbbın gelişmesiyle birlikte daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Günümüzde çölyak hastalığının belirti ve tedavi yöntemleri, halk arasında giderek daha fazla tanınan ve doğru şekilde bilinen bir sağlık sorunu haline gelmiştir.
Çölyak hastalığı (ya da Glüten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır.
Glüten, hamurun kabarmasını sağlar, gıdaların raf ömrünü uzatır. Elde edilen besin mamulünün kalitesini arttırır ve bu nedenle glütensiz unlarla yapılan ürünler çabuk bayatlamakta şekil verilirken zorlanılmakta ve kabarması gereken birçok unlu mamulde istenen kabarma sağlanamamaktadır. Bu sıkıntılar çölyak hastalarının yaşam standartlarını düşürmektedir.
Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalığının literatürde; çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıktığı görülmüştür. Çölyak hastalığı, vücutta immunolojik cevabı tetikleyen çevresel (glüten tüketimi) ve genetik faktörlerin birlikte rol oynaması sonucunda ortaya çıkar.
Çölyak hastalığının oluşması için hem genetik yatkınlık hem de çevresel faktör olan glütenli gıdalar tüketmekle kendini gösterir.
Hastalık bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir ve kişi çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir. Hastalık tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir. Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır.
Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik Yaşa göre kilo azlığı Kas zayıflığı Kansızlık
Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması İshal Kusma Bezginlik Nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları
Büyüme geriliği Ağız içinde oluşan aftlar İştahsızlık, gaz şikayetleri Eklem ve kemik ağrıları Sinirlilik Ciltte kaşıntılı döküntüler
Çölyak hastalığının tek tedavisi; ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir.
Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka glüten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
KAYNAK:yeniakit.com