İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ait olan Gazete ve Ürün Satış Büfeleri'nin yetkisi, İBB Meclisi tarafından alınan karar ile İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Ticaret A.Ş'ye devredildi. Ardından esnaflar, gelen zam haberiyle neye uğradıklarını şaşırdı.

HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAKTI, HER ŞEY ZAMLI OLDU

Esnaflar alınan zam kararına tepki gösterdi. Büfe kiralarına ortalama olarak yüzde 500'lük oranda zam yapıldığını bildiren esnaflar, ayrıca büfeleri yenilemek için 80 ila 300 bin lira arasında bir ödeme istendiğini söyledi.

Ağırlıklı olarak su, gazete, sigara ve İstanbulkart gibi ürünleri sattıklarını bildiren esnaflar, kiralarına enflasyon oranına uygun zam yapılmasını talep etti.

'İNSANLAR HAYATINI NASIL İDAME ETTİRECEK?'

Çocukluğundan bu yana gazete satışı yapan Ayhan Akcan, 9 bin lira kira, vergisi ve giderleriyle beraber 15 bin liralık bir masrafı olan büfenin ayda 15 bin lira kazandığını söyleyerek, "Kazanılan tüm para giderlere verilir ise, buradaki insanlar hayatlarını nasıl idame ettirecekler?" diye isyan etti.

 RAKAMLAR DAHA MAKUL BİR SEVİYEYE ÇEKİLMELİ

Sultanahmet'ten bir başka esnaf Atilla Aydoğdu'nun ifadeleri şu şekilde:

"20 senedir, bin 500 lira falan bir kiramız varken, yüzde 606 bir artış ile 8 bin lira gibi bir rakam alınacak. Biz kamu hizmeti yaptığımız için, İstanbul kart ve sigara satıyoruz. Cüzi ücrete şeyler satıyoruz. Aylık 8 bin lira çıkaracak kadar para kazanılmıyor. Ve burada 3 aile ekmek yiyor. Bu çok fahiş bir ücret. Ne yaparız bilmiyorum. Kapatır mıyız, devam edebilir miyiz. Büfelerin yenilenmesi için de 80 ila 300 bin lira arası bir ücret talep edilmiş. Bizden de 90 bin lira bir talep oldu."