Bento Bucks’ın haberinde harcama dürtünüze hakim olmanın ve cüzdanınızı kontrolünü elinize almanın yollarına yer veriliyor.

Haberde tüketicilerin karşı koyması tavsiye edilen 14 harcama tuzağına yer veriliyor:

1. Günlük kahve harcamaları Her sabah içtiğiniz bir fincan kahve biriktiğinde tahmin ettiğinizden daha fazla bir meblağ haline gelebilir. İlk başta önemsiz gibi görünen bu basit harcama aylık olarak hesaplandığında yüksek bir meblağ oluşturabilir. Yakın tarihli bir araştırmaya göre Amerikalıların ,4’ü kahve dükkanlarına ya da 40 dolardan fazla harcıyor. Ancak bu rakam genellikle göz ardı ediliyor. Zira bir keyiften çok bir ihtiyaç olarak görülüyor. 

2. Ödeme sırasında dürtüsü Ödeme sırasında alışveriş sepetine son dakika yeni bir şeyler ekleme dürtüsüne karşı direnmek zordur. Bu ister bir şeker isterse de bir dergi olsun stratejik bir şekilde ödeme reyonlarına yerleştirilir ve satın alınması teşvik edilir. Anlık dürtülerimizin sömürülmesini ve faturaların gereksiz masraflarla şişmesini engellemek için bu tür alışverişlerden kaçınmak en doğrusudur.
 
3. İnternet abonelikleri Başlatması ve unutması kolay olan abonelikler aylık veya yıllık ücretler alır ve hesap ekstrenizde kapladığı küçük alanla varlıklarınızı sessizce kemirebilir. Zira çoğu abonelik otomatik yenileme özelliğiyle gelir ve bir daha hiçbir zaman kullanmayacağınız hizmetler için gereksiz yere para ödemenize neden olabilir.
 
4. Uygulama içi satın alımlar Bir video oyunu oynarken karakterinize hızlı bir destek sağlamak için uygulama içi satın alım özelliğini kullanıyor olabilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir ki bu satın alımlar hızla birikebilir ve mali durumunuzda kayda değer bir hasara yol açabilir. 2022'de mobil reklam harcamaları 362 milyar dolara ulaştı ve App Data Revenue tarafından bildirilen verilere göre bu rakam bir önceki yıla göre %7,7'lik bir artışa işaret ediyor. Bu tür harcamalar aylık ekstreniz gelene kadar bildirimden kaçma yetenekleri nedeniyle listeye dahil ediliyor.
 
5. Paket servis ve fast food restoran harcamaları Hızlı bir biçimde yemeğe ulaşma fikrinin konforu elbette yadsınamaz. Ancak akşam yemeği için fast food veya paket servise sık sık başvurmak masrafları hızlı bir biçimde artırır. Kredi kartı harcamalarınız için oldukça tehlikelidir. Zira zaman kazandırıyor gibi görünse de hem bütçemiz hem de sağlığımız için zararlıdır. 6. Otomatik yenilenen harcamalar Kredi kartı gerektiren ücretsiz denemeler veya abonelikler genellikle göz açıp kapayana kadar ücretli planlara dönüşebilir. Bu tür abonelikler adeta gelecekteki benliğinize tuzak kurmanız gibidir. Otomatik olarak yenilenen harcamalar genellikle nadiren kullanılan veya tamamen unutulan hizmetleri masraf olarak kartınızda biriktirir.
 
7. Gece geç saatlerde yapılan internet alışverişleri İnternette gece geç saatlerde gezinmek aslında istemediğiniz alışverişleri gerçekleştirmenize neden olabilir. Bu aç karnına market alışverişi yapmanın dijital karşılığıdır. Kredi kartı bilgileriniz bir tık uzağınızda olduğunda bu tip alışverişleri gerçekleştirmek olması gerekenden kolay olabilir. İşlemi yaptığınız sırada mantıklı görülen bir alışveriş aslında hiç ihtiyacınız olmayan bir şeyi satın almanızla sonuçlanabilir.
 
8. Yükseltmeler ve eklentiler Bir satın alma işlemi gerçekleştirirken küçük yükseltmeleri veya ek özellikleri göz önünde bulundurmak cazip gelebilir. Kredi kartı ile alışveriş yapmak da ‘biraz daha iyisi’ için daha fazla harcama yapmayı kolaylaştırabilir. Ancak çoğu zaman bu küçük artışlar en başta göz önünde bulundurduğunuz maliyeti önemli ölçüde artırabilir.
 
9. Sosyal medya etkisi Sosyal medyada dolaşmak hedefli reklamlar sonucu veya fenomenlerin etkisiyle spontane alışverişlere yol açabilir. Alışveriş özelliklerinin sosyal medya platformlarıyla entegrasyonu ideal bir yaşam tarzını satın alma veya trendleri takip etme vaadiyle bir hevesle gereksiz harcamalar yapmanıza sebep olabilir.
 
10. ‘Minimum harcama’ hilesi Perakende firmaları minimum satın alma gereksinimleri ile indirim yapmayı severler. Önceden belirlenen eşiğe ulaşmak için gereksiz eşyalar satın alma tuzağından uzak durmak önemlidir. Zira tüketici için ideal olanı alışveriş listesine sadık kalmak ve anlık satın alımlardan kaçınmaktır.
 
11. Dijital cüzdanlar Telefonunuz üzerinden zahmetsiz bir kaydırma hareketiyle alışveriş yapmak harcamaların ucunu kaçırmanızı kolaylaştırabilir. Ne kadar harcadığınıza dikkat etmek için bir bütçe belirleyin ve satın alım işlemleriniz rutin olarak takip edin.
 
12.Ücretsiz kargo’ çılgınlığı Gönderimin ücretsiz olması tüketiciler için kolay bir biçimde avantaj gibi görünüyor olabilir. Ancak bu aynı zamanda gereksiz satın alımları da teşvik edecektir. ‘Ücretsiz kargo’ avantajından gerçekten faydalanmak için ihtiyaçlarınızı biriktirerek büyük bir sipariş listesi oluşturmak daha faydalı bir yöntemdir.
 
13. ATM kullanımı ATM ücretleri gereksiz harcamalara sebep olabilir. Nakit ihtiyaçlarınızı planlamak ve gereksiz masraflardan kaçınmak için ağınız içerisindeki ATM’lere bağlı kalmak en doğrusudur. Başka ağlardaki ATM’ler sadece acil durumlar için kullanılmalıdır.

14.Her ihtimale karşı’ tuzağı Telefon şarj cihazı, seyahat boyu banyo malzemeleri veya rastgele teknolojik alışverişler genellikle ‘her ihtimale karşı’ yapılır. Varsayımsal durumlar dürtü alışverişine neden olur. Ancak bu para daha uygun bir yerde harcanabilir. Özel ihtiyaçlar için plan yapmak ancak ‘her ihtimale karşı’ ürün stoklama dürtüsüne karşı koymak en doğrusu.

 

KAYNAK:FINANSGUNDEM.COM