JPMorgan analistleri, "değer kaybına karşı korunma stratejisinin" (debasement trade) geçici bir trend olmadığını altın ve Bitcoin'in yatırımcı portföylerinde giderek daha önemli bir yer edindiğini belirtti. Bu strateji, yatırımcıların enflasyon, artan devlet borcu ve ekonomik belirsizlik gibi nedenlerle itibari para birimlerinin değer kaybetmesine karşı korunmak amacıyla altın ve Bitcoin gibi varlıklara yönelmesini ifade ediyor. Analistler, altının son bir yıldaki değer artışının yalnızca dolar ve tahvil getirilerindeki hareketlerle açıklanamayacağını, bu durumun yatırımcıların itibari para birimlerine olan güvenindeki zayıflamanın bir göstergesi olduğunu belirtti. Aynı şekilde, 2024 yılında kripto piyasalarına rekor düzeyde sermaye akışı yaşanması, Bitcoin'in de yatırımcılar için güvenli bir liman ve değer saklama aracı olarak giderek daha önemli hale geldiğini gösteriyor.
MicroStrategy, Bitcoin alımları için 2 milyar dolarlık imtiyazlı hisse senedi teklifiyle '21/21 planını' genişletiyor.
MicroStrategy, Bitcoin satın alım planlarını finanse etmek için 2 milyar dolarlık imtiyazlı hisse senedi satışı gerçekleştirmeyi planladığını duyurdu. Şirket, önceden açıklanan ve üç yıl içinde Bitcoin alımları için toplamda 42 milyar dolar sermaye artırmayı hedefleyen stratejisinden ayrı olarak bu adımı atıyor. İmtiyazlı hisseler, MicroStrategy'nin A sınıfı adi hisselerinden daha üst konumda olacak. Şirket, daha önce borç ve hisse senedi ihraçları yoluyla Bitcoin satın alma stratejisini finanse etmişti. Örneğin, Kasım ayında 3 milyar dolarlık borç ihracı gerçekleştirdi. MicroStrategy, daha önce "21/21 planı" olarak adlandırdığı strateji kapsamında 21 milyar dolarlık hisse senedi ve 21 milyar dolarlık sabit gelirli menkul kıymetler sunmayı planladığını duyurmuştu. Şirketin Aralık 2024 itibarıyla satışa sunabileceği yaklaşık 7,65 milyar dolar değerinde hissesi bulunuyor. Yeni hisse senedi satışı 2025’in ilk çeyreğinde gerçekleşebilir ancak piyasa koşullarına bağlı olarak nihai karar verilecek. Bu imtiyazlı hisseler temettü ödeyebilir ve MSTR A sınıfı hisselere dönüştürülebilir. MicroStrategy, son çeyrekte kâr açıklamamasına rağmen normal iş faaliyetlerinden elde ettiği sermaye ile de Bitcoin alımları yapmaya devam etti.
Yapay Zeka ve Tokenizasyon 2025'te kapsamlı bir şekilde sermaye piyasasını şekillendirecek
Bitwise CEO'su Hunter Horsley, 2025'te yapay zeka (AI) ve tokenizasyonun desteklediği küçük ve niş işletmelerin artışı, şirketlerin Bitcoin benimsemesinin yaygınlaşması ve büyük şirketler arasındaki birleşme ve satın alma süreçlerinin çözülmesiyle kripto sektörünün olumlu etkilenebileceğini öngörüyor. Horsley, tokenizasyonun esas devrim niteliğindeki potansiyelinin arz tarafında yani küçük işletmelerin sermaye piyasalarına erişimini sağlamasında yattığını belirtti. Bu durum, özellikle gayrimenkul, borç ve hisse gibi varlıkların blockchain üzerinde dijitalleştirilerek ticaretinin yapılmasını mümkün kılan gerçek dünya varlıklarının (RWA) tokenizasyonuyla dikkat çekiyor. Brickken CEO'su Edwin Mata da bu sürecin geleneksel piyasaları dönüştürdüğünü ifade etti. Horsley ayrıca yapay zekanın, halka arz edilmesi mümkün olmayan ancak tokenize edilebilecek birçok niş işletmenin oluşumunu tetikleyebileceğini ve bunun yeni bir uzun kuyruk sermaye piyasası yaratabileceğini dile getirdi. 2025'te şirketlerin Bitcoin’i bilançosuna ekleyerek "Bitcoin Standardı"na geçiş yapacaklarını da öngörüyor. MicroStrategy gibi şirketlerin liderliğinde bu trendin hızlanacağı düşünülüyor. Son olarak Horsley, Trump yönetiminin birleşme ve satın almalar üzerindeki sınırlamaları kaldırmasının büyük şirketler için fırsatlar yaratabileceğini, bunun da kripto sektörünü hızlandırabileceğini ifade etti. Büyük şirketlerin büyümesinin, kripto paraların merkezi olmayan doğasına olan güveni artırabileceğini ve kullanıcı çıkarlarını daha iyi koruyabilecek bir sistemin önemini vurgulayabileceğini belirtti.