Bitcoin, 28 Aralık’tan bu yana 95.000 dolar üzerinde kalma mücadelesi verirken kaldıraçlı pozisyonlara olan talep azalmış durumda. Bu dönemde boğalar 470 milyon dolarlık tasfiye yaşarken, ayılar fiyatı daha düşük seviyelere taşımakta zorlandı. Bitcoin vadeli işlemlerindeki açık pozisyonlar, toplamda 668.100 BTC ile 20 Aralık 2024’te zirve yaptıktan sonra %11 düşüşle 595.700 BTC’ye geriledi ve bu, 4 Kasım’dan bu yana en düşük seviye oldu. Vadeli işlem primleri, piyasanın hangi tarafında daha fazla kaldıraç talebi olduğunu anlamak için önemli bir gösterge sunuyor. Bir aylık BTC vadeli işlem primi, 28 Aralık’ta nötr seviyelere yaklaşarak %9,5’e gerilese de kısa sürede %10’un üzerine çıktı. Şu anda %15 seviyesinde olan prim, boğaların kararlılığını sürdüğünü gösteriyor. Bununla birlikte ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın 27 Aralık’ta yaptığı açıklamada, federal hükümetin 14 Ocak itibariyle borç limitine ulaşabileceği uyarısı, Bitcoin alıcılarına umut verdi. Ancak, Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ın harcamaların kısıtlanması gerektiğine dair açıklamaları, piyasada risk iştahını azaltabilir. Sonuç olarak, Bitcoin vadeli işlem ve fonlama oranları, fiyat zayıflığına rağmen iyileşme sinyalleri veriyor. Ayıların 95.000 doların altındaki seviyelerde yeni pozisyon açmaktan çekindiği göz önüne alındığında, bu durum Bitcoin fiyatı için olumlu bir görünüm sunuyor.

Çin, yeni döviz kurallarıyla kripto ticaretine yönelik denetimlerini sıkılaştırıyor

Çin, kripto varlıklarla ilgili riskli işlemleri izlemek ve bildirmek için bankalara yeni düzenlemeler getirdi. 31 Aralık'ta South China Morning Post'un haberine göre bu yeni kurallar, Çin'deki bireylerin dijital varlık satın almasını zorlaştıracak. Bankalar, sınır ötesi kumar ve kripto varlıkları içeren yasa dışı finansal faaliyetleri izlemek ve raporlamak zorunda olacak. Ayrıca, bireylerin ve kurumların kimlik bilgileri, fon kaynakları ve işlem sıklığı gibi kriterlere dayalı izleme yapılacak. ZhiHeng hukuk firmasından avukat Liu Zhengyao, yeni kuralların kripto ticaretini cezalandırmak için ek bir temel sağlayacağını belirtti. Yuan ile kripto varlık satın almanın ve ardından bu varlıkları yabancı para birimlerine çevirmenin, bu düzenlemeler kapsamında sınır ötesi faaliyet olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Çin, 2019'dan bu yana kripto işlemlerini yasaklamış durumda. Ancak Bitbo'nun Bitcoin Treasuries verilerine göre, Çin, 194.000 BTC ile (yaklaşık 18 milyar dolar değerinde) dünyada en fazla Bitcoin tutan ikinci ülke konumunda. Bu varlıkların, yasa dışı faaliyetlerden elde edilen varlıkların devlet tarafından el konulmasıyla edinildiği belirtiliyor. Changpeng Zhao ise Çin’in gelecekte Bitcoin rezerv stratejisi benimseyebileceğini öne sürdü ve hükümetin gerekli gördüğünde hızlı politikalar uygulayabileceğini belirtti.

Aave net mevduatları 33,4 milyar dolara ulaşarak 2021 seviyelerini geride bıraktı

DeFi platformu Aave, net mevduatlarda 33,4 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve 2021 boğa piyasası sırasında görülen seviyeleri geride bıraktı. Platform, 2024 yılında BNB Chain, Scroll, ZKsync Era ve Ether.fi gibi yeni ağları destek listesine ekleyerek kapsamını genişletti. 2025 yılında Sonic, Mantle, Ethereum’un layer-2 çözümü Linea, Bitcoin layer-2 çözümü BOB, Spider Chain ve Aptos gibi yeni ağların da eklenmesi, topluluk onayına bağlı olarak planlanıyor. DeFi sektörü, Donald Trump’ın 5 Kasım’daki ABD başkanlık seçim zaferinin ardından daha dostane bir düzenleyici ortam ve kripto yanlısı politikalar beklentisiyle büyük bir canlanma yaşadı. DeFi tokenları seçim sonuçlarının hemen ardından %30'a varan artışlar gösterdi. Ayrıca, sektörün toplam kilitli değerinde %150'lik bir artış kaydedildi ve bu rakamın şu anda toplam 130 milyar dolar civarında olduğu bildiriliyor. Bu büyüme, EigenLayer gibi yeniden stake protokollerinin yükselişi ve Bitcoin DeFi ürünlerinin artışıyla desteklendi.