ABD seçimleri sonrası kripto piyasalarında yaşanan yükselişle Bitcoin 93.500 dolarla rekor kırarken, JPMorgan analistleri Trump yönetimi altında ABD kripto piyasasını etkileyebilecek önemli düzenlemelere ve piyasa değişikliklerine dikkat çekti. Bekleyen kripto yasalarının hızla onaylanması, stabilcoinler için net bir çerçeve oluşturulması ve ABD Merkez Bankası Dijital Para projelerinin durdurulması olası gelişmeler arasında yer alıyor. SEC’in yaptırım odaklı yaklaşımının yumuşatılarak daha iş birlikçi bir düzenleyici tutuma geçmesi beklenirken, bankaların kripto varlık saklama hizmetlerine katılımını kolaylaştıracak adımların atılabileceği belirtiliyor. Ayrıca XRP ve Solana gibi varlıklar için spot ETF beklentisi artarken, hukuki süreçler ve düzenleyici engellerin bu süreci yavaşlatabileceği ifade ediliyor. Net düzenlemelerin, girişim sermayesi yatırımları, birleşme ve satın alma işlemleri ile halka arzları artırabileceği, ancak ABD’nin Bitcoin’i rezerv varlık olarak benimsemesi gibi radikal adımların düşük olasılıkla gerçekleşeceği öngörülüyor. Tüm bu gelişmelerin sektörde büyümeyi hızlandırabileceği, ancak ilerlemenin siyasi kararlara bağlı olduğu vurgulanıyor.

Memecoin çılgınlığı geri döndü, Solana tabanlı DApp’ler rekor ücret gelirleri elde etti

Son 24 saatte Solana tabanlı uygulamalar, memecoin spekülasyonlarının etkisiyle rekor ücret ve gelir seviyelerine ulaştı. Raydium, 11.31 milyon dolarla günlük ücretlerde rekor kırarken, Jito 9.87 milyon dolar, Pump.fun 1.65 milyon dolar ve Photon 2.36 milyon dolar kazanç sağladı. Bu gelişmeler, Solana’nın yerel tokeni SOL’un 242 dolara yükselmesiyle paralel olarak gerçekleşti. Bu seviye, Kasım 2021’den bu yana görülen en yüksek fiyat olarak dikkat çekiyor. Memecoin piyasasında ise sincap temalı Peanut (PNUT), son iki haftada %2700 değer kazanarak 2.4 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. Ayrıca, Solana’nın en büyük memecoinlerinden biri olan Dogwifhat (WIF), Coinbase’de listelenmesinin ardından kısa süreliğine 4.19 dolara çıktı. Bu yükselişler Solana’nın piyasa değerini 112 milyar dolara çıkararak, Kasım 2021’deki 77 milyar dolarlık önceki zirvesini %44 oranında aştı. Ancak bu büyüme, Solana’nın staking ödülleriyle yeni SOL tokenlerinin dolaşıma girmesine bağlı olarak gerçekleşti. Solana’nın mevcut yıllık enflasyon oranı %4.9 seviyesinde bulunuyor ve bu oran her yıl %15 azalıyor.

Tether, her şeyin tokenizasyonuna olanak sağlamak için RWA platformu HADRON'u lanse etti

Stablecoin ihraççısı Tether, kullanıcıların “her şeyi” tokenize edebileceği Hadron adlı gerçek dünya varlıklarının tokenizasyon platformunu duyurdu. Tether, bu platformun başlangıçta fiat destekli veya emtia tabanlı stablecoin’ler gibi temel ürünlerden, dijital varlıklarla teminatlandırılmış token’lara kadar geniş bir yelpazede hizmet sunacağını açıkladı. Şirket, hisse senetleri, tahviller, stablecoin’ler ve sadakat puanlarının yanı sıra, arazi, değerli sanat eserleri veya lüks takılar gibi varlıkların da tokenize edilebileceğini belirtti. Tether CEO’su Paolo Ardoino, Hadron’un varlık tokenizasyonunu daha kolay, güvenli ve ölçeklenebilir hale getirdiğini vurguladı. Tether, ABD doları destekli en büyük stablecoin olan USDT’nin ötesine geçerek geleneksel finans, emtia ticareti ve tarım gibi farklı alanlarda yatırımlar yapıyor. Tether’ın bu hamlesi, Ripple ve Plume Network gibi diğer şirketlerin de benzer tokenizasyon projelerine yöneldiği bir dönemde geliyor. Örneğin, Plume Network güneş enerjisi çiftlikleri, özel krediler ve değerli maden haklarını tokenize ederken AgriDex platformu zeytinyağı ve şarap gibi ürünlerin taşınmasına katkı sağladı.