Yapılan son araştırmalara göre ölüm riskini artıran ve hemen hemen herkesin severek tükettiği besinler ortaya çıktı. Sağlığınızı riske atmamak adına bu besinlere sofranızda yer vermeyin. 

Sağlıklı ve uzun bir yaşam için tükettiğimiz her besinin önemi vardır. Tükettiğimiz pek çok besin sağlıklı ve uzun bir ömrü desteklerken, kimisi de ölüm riskini artırabilir.

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, daha fazla işlenmiş gıda tüketenlerin ölüm riskinin daha yüksek olduğunu ve belirli hastalıklardan ölme riskinin daha yüksek olduğunu buldu.

Araştırma, Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu tarafından yürütüldü. Yapılan araştırmalara göre ölüm riskini artıran gıdalar belli oldu.

Ölüm riskini artıran ve herkes tarafından severek tüketilen besinler; işlenmiş et, yapay tatlandırılmış içecek, süt bazlı tatlılar ve ultra işlenmiş kahvaltılık yiyeceklerdir.

İşlenmiş et, her türlü ölüm riskini artırmada en güçlü rolü oynayan et türü arasında yer alır. Bu nedenle bu 4 besin grubundan mutlaka kaçınılmalıdır.

Ultra işlenmiş gıda, eğer bir şey plastiğe sarılıysa ve içinde normalde doğal olarak bulamayacağınız en az bir bileşen varsa, o zaman buna ultra işlenmiş gıda denir.

Alkolsüz içecekler, tatlı ya da tuzlu paketli atıştırmalıklar, çikolata, şekerlemeler, margarinler, bisküviler, hamur işleri veya kekler, işlenmiş et ürünleri, hazır çorbalar ve hazır dondurulmuş yiyecekler bu gıdalara dahildir.

Ultra işlenmiş gıdalar genellikle kimyasal katkı maddeleri içerir ve orijinal hallerinden önemli ölçüde değiştirilir.

Genellikle kapsamlı endüstriyel işleme tabi tutulan bu gıda maddeleri, raflarda uzun süre kalmak, üretici kârlarını maksimize etmek ve lezzet geliştirme yoluyla tüketici çekiciliğini artırmak için özel olarak tasarlanmıştır.

Bu tür ürünler sıklıkla aşırı miktarda ilave tuz, şeker ve yağ içerir. Ultra işlenmiş gıdaların tüketilmesinin etkileri, ciddi olabilir.

Ultra işlenmiş gıda tüketimi kalp hastalığı, diyabet, obezite, gastrointestinal hastalıklar ve depresyon gibi bir dizi sağlık sorunuyla ilişkilendirilir.