Rusya'nın müttefiki Belarus, Vladimir Putin'in nükleer silahlarına ev sahipliği yapma kararının Avrupa'da tehlike çanlarının çalmasına neden olmasından aylar sonra, askeri doktrinini ilk kez nükleer silah kullanımına izin verecek şekilde değiştirdi.
Kuzeyinde ve batısında Polonya, Letonya ve Litvanya'yla sınır komşusu olan Belarus'un NATO müttefiklerine bu kadar yakın bir mesafede Rusya'nın taktik nükleer silahlarına ev sahipliği yapma ihtimali geçen yılın sonlarında uluslararası bir öfkeye yol açmıştı.
Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin, salı günü ulusal güvenlik konseyi toplantısında yaptığı açıklamada askeri doktrindeki değişikliğin kendi nükleer silahlarına sahip olmayan Belarus için "yeni bir sayfa" anlamına geldiğini söyledi.
Bakan şöyle dedi:
Topraklarımızda konuşlandırılmış taktik nükleer silahların kullanımıyla ilgili Belarus'un görüşlerini açıkça bildiriyoruz. Müttefiklerimize karşı bağlaşık yükümlülüklerimizi açıkça tanımladığımız yeni bir sayfa belirdi.
Belarus kuvvetlerinin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa aktif olarak katıldığı düşünülmese de ülke, neredeyse iki yıldır süren çatışma boyunca Moskova'yı çeşitli şekillerde destekledi.
Sınırı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'den sadece 225 km kadar uzakta olan Belarus'ta konuşlandırılmış Rus birlikleri, Şubat 2022'deki savaşın ilk günlerinde Ukrayna'yı kuzeyden istila etmişti.
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun aralıkta, ülkesinde konuşlandırılmak üzere Rus taktik nükleer silah sevkiyatının tamamlandığını doğrulamasıyla Rusya sınırları dışında ilk kez bu türden bir yerleştirme yapılmıştı.
DAHA FAZLA OKU
Yale Üniversitesi araştırması: "2 bin 442 Ukraynalı çocuk zorla Belarus'a götürüldü"
Lukaşenko, St. Petersburg'da Moskova liderliğindeki bir ekonomik bloğun toplantısında sevkiyatın ekimde tamamlandığını açıklamıştı.
Rusya, Belarus'a yerleştirilen ve savaş alanında kullanılmak üzere tasarlanmış, kısa menzilli ve nispeten düşük verimli nükleer silahlar üzerindeki kontrolünü sürdüreceğini belirtiyor.
Lukaşenko o zaman, gönderilen silahların sayısı ya da konuşlandırıldıkları spesifik yerlerle ilgili daha fazla ayrıntı paylaşmamıştı.
Salı günü Belarus Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksandr Volfoviç, Rus nükleer silahlarının Belarus'a konuşlandırılmasının NATO üyesi Polonya'nın saldırganlığını caydırmayı amaçladığını iddia etti.
Volfoviç, askeri doktrini "güçlendirmeye onları maalesef komşularının, özellikle de Polonya'nın açıklamalarının… zorladığını" söyledi.
Artık doktrin, Belarus'un süper noter parlamentosuna paralel olarak faaliyet gösteren temsili bir organ olan Belarus Halk Meclisi'ne sunulacak.