Hızla azalan meslekler arasında ise kasiyer ve gişe memuru, yönetici asistanı ve sekreteri, bina kapıcısı, temizlikçi ve temizlik görevlileri, malzeme kayıt ve stok görevlisi, baskı ve ilgili alan çalışanı, muhasebe, defter tutma ve bordro memuru, denetçi, ulaşım ve güvenlik görevlisi ile banka gişe memuru yer aldı.

Küresel olarak binden fazla şirketten toplanan verilerden çıkan sonuca göre, "yetenek açığı" iş dünyasının dönüşümünde en önemli engel olmaya devam ediyor. İş adına gerekli becerilerin yüzde 40'ının değişmesi beklenirken, işverenlerin ise yüzde 63'ü halihazırda yetenek açığını karşılaştıkları önemli bir bariyer olarak görüyor. Yetenek açığı nedeniyle 120 milyondan fazla çalışanın orta vadede işten çıkarılma riskinin bulunduğu kaydedildi.

WEF tarafından yayınlanan rapore göre, 2025-2030 yıllarını kapsayan süreçte Türkiye'de iş gücü piyasasında en önemli iş rolleri arasında ise robotik mühendisler yer alacak.
 
2030 yılına kadar en hızlı büyümesi öngörülen bu iş modelleri arasında, yenilenebilir enerji mühendisleri, otonom ve elektrikli araç uzmanları gibi meslekler de yer alıyor.