Tekin, 2014 yılında, 1416 sayılı kanunla ilgili çok sayıda yenilik ve düzenleme yaptıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"MEB 1416 ile ilgili sıkıntılı konular vardı. Başka bir konu da malum FETÖ belası, bir şekilde bursiyer olarak seçilen kişilerle bağlantıya geçerek, bu arkadaşlarımız üzerinde vesayet uygulamaya başlamıştı, böyle bir süreç söz konusuydu. 2013 yılında ben bakanlıkta müsteşar olunca, kendi tecrübemle ve başımdan geçen olayın da etkisiyle o zamanki bakanımız Sayın Naci Avcı'ya, '1416 bursunu revize etmemiz gerekiyor.' dedik. Naci Hoca da inisiyatif verdi, 'Nasıl eksiklikler varsa hazırlayıp yasal düzenlemeye kavuşturalım' diye konuştu.

"Örnek olsun diye, arkadaşımız sosyoloji çalışacak, yurt dışına gidiyor, diyelim ki İngiltere'de 'Türkiye'deki etnik ve dini azınlıklarla ilgili' master, doktora tezi yapıyor. Ben buna karşıyım. Türkiye'de bu kadar akademisyen var, onlar çalışabilirler. Yurt dışına gönderdiğimiz kişinin, bulunduğu üniversitede Türkiye ile ilgili bir çalışma yapmasını ben açıkçası çok iyi niyetli bulmuyorum. O yüzden de gönderdiğimiz o arkadaşlara da 'Yurt dışındayken Türkiye ile ilgili çalışma mümkün olduğunca yapmayacaksınız, siz Türkiye ile ilgili çalışma yapmak üzere gitmiyorsunuz, başka amaçlarla gidiyorsunuz' şeklinde yaklaşmıştık."

Tekin, bursiyerlere, bakan olarak değil ağabey, akademisyen, hoca olarak baktığını, yaşadıkları problemleri çözmek ve orada bulundukları sürede ülkeye maksimum fayda verecek şekilde yetişmeleri için en iyi imkanları sunma konusunda taahhütlerde bulunduğunu söyledi.

Oryantasyon programı kapsamında, yurt dışındaki eğitimlerle ilgili dikkat çekilmesi gereken konulara ilişkin, uzun yıllar yurt dışında kalan kişilerin tecrübelerini aktaracağını belirten Tekin, "İnşallah sizler sahip olduğunuz nimetlerin, bu büyük imkanın farkına varıp, ona göre kendinizi yetiştirirsiniz. Bu ülkeye borcumuz var hepimizin. Kendinizi iyi yetiştirip, bu ülkeye borcunuzu ifa edersiniz diyorum" dedi.