Bakan Bayraktar sunumu sırasında kritik konulara değinerek "Tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında; 2023 yılında 328 milyar liralık, 2024 yılının 11 aylık döneminde ise 314 milyar liralık tutar devletimiz tarafından karşılanmıştır" açıklamasını yaptı.

Faaliyeti tamamlanan maden sahalarının rehabilite edilmesinin temel önceliklerden biri olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, "Madenciliğin çevreyle, doğayla ilgili boyutunu asla göz ardı etmiyoruz. Aslında bunu, sadece bugünün sorumluluğu değil, aynı zamanda gelecek nesillere olan bir borç olarak görüyoruz. Onun için çevreyle uyumlu, çevreye rağmen değil 'çevreyle birlikte' madencilik anlayışını benimsiyoruz. Madencilik faaliyetlerinin sonlandırıldığı alanları yeniden doğaya kazandırıyoruz.

Bu kapsamda, bugüne kadar 45 ilde 9 bin hektar rehabilitasyon alanına 21 milyon ağaç dikildi. Madencilik sektörümüzün Gayrisafi Yurt içi Hasıla içindeki payını, 20 yıl içinde bugünkü fiyatlarla 65 milyar TL'den 270 milyar TL'ye; yıllık maden ihracatımızı ise aynı sürede 7 kat artışla 5,7 milyar dolara yükselttik. Sahip olduğumuz bor rezervlerinin katma değerli üretimini sağlayarak Türkiye'yi, yüzde 60'lık payla, küresel bor pazarının lideri konumuna getirdik. 2024 yılında, yüzde 97'si ihracat olmak üzere 2,5 milyon ton bor ürünü satışından toplam, 1,3 milyar dolarlık satış geliri ile yeni bir rekora daha imza atacağız" dedi.

Son dönemde dünyada yaşanan tedarik zinciri sorunları ve madencilik ürünlerinin ticari yaptırım aracı olarak kullanılmasına da dikkat çeken Bakan Bayraktar, "Ülkemizin ihtiyaç duyduğu madenlerin kendi kaynaklarımızdan sağlanması hayati bir öneme sahiptir. Bunun için, madencilikte yurt içi üretimin yanında yurt dışındaki sahalarımızdan da üretime odaklandık. Asya'dan Afrika'ya farklı coğrafyalarda yürüttüğümüz madencilik çalışmaları kapsamında, Nijer'de ruhsat sahibi olduğumuz altın sahalarından birinde 2025 yılında ilk üretime başlamayı hedefliyoruz. Stratejik ve kritik madenlere, savunma sanayi ve ileri teknoloji gerektiren alanlarda, özellikle enerji dönüşümün temel unsurları olan yenilenebilir enerji, depolama ve elektrikli araçlarda yoğun olarak ihtiyaç duyulmaktadır. Nadir toprak elementleri alanında Eskişehir Beylikova'da keşfettiğimiz rezervleri işleyerek ülkemizi önemli bir tedarikçi yapacağız" diye konuştu.

'Türkiye'de her eve, her haneye doğal gaz hizmeti götüreceğiz' hedefi kapsamında 5 ilde olan doğal gazı 81 il, 893 yerleşim yeri ve 222 organize sanayi bölgesine götürdüklerini kaydeden Bakan Bayraktar, böylelikle Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 85'ine doğal gaz kullanım imkanı sunulduğunu söyledi. Bayraktar, Türkiye'nin doğal gazda Avrupa'nın 4'üncü büyük tüketimine sahip olduğunu da vurguladı. Ayrıca, doğalgaz alt yapısını ve giriş kapasitesinin artırıldığını da belirten Bakan Bayraktar, şunları söyledi:

"Bu gelişmiş alt yapının yanında, Milli Enerji ve Maden Politikamız kapsamında, yeni bir vizyon ve anlayışla kendi sondaj ve sismik araştırma gemilerimiz, kulelerimiz ve insan kaynağımızla petrol ve doğal gaz arama ve üretim stratejisini de hayata geçirdik. Kara alanlarımızın yanında Mavi Vatanımızda ve farklı coğrafyalarda yoğun arama çalışmaları yapıyoruz. 2020 yılı Ağustos ayında Sakarya Gaz Sahasında tarihimizin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdik.

Karadan 170 km mesafede ve deniz yüzeyinin 4 bin metre altında bulduğumuz gazı rekor bir sürede vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Sakarya Gaz Sahamızda günlük doğal gaz üretimimiz yaklaşık 7 milyon metreküpe, yurt içi ve yurt dışı toplam üretimimiz ise 20 milyon metreküpe ulaştı. Bu üretim ile 8,6 milyon hanenin ihtiyacını kendi doğalgazımızla karşılıyoruz. Sakarya Gaz Sahasındaki üretimi 2025 yılının ilk çeyreğinde günlük 10 milyon metreküpe, sonraki süreçte günlük 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece yaklaşık 17 milyon konut abonesinin gaz ihtiyacını Sakarya sahasından karşılayacağız."

Sunumunun devamında ithalatın en önemli kalemlerinden birinin petrol olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, "Zorlu bir coğrafyada, bir zamanlar adı terörle anılan, Şırnak Gabar'da Cumhuriyet tarihimizin en büyük petrol rezervini keşfettik. Bu keşifle birlikte, Şırnak'ın adı artık terörle değil, üretimle, istihdamla ve kalkınmayla anılmaktadır. Gabar'da üretimin artırılması ve yeni sahalarda arama çalışmaları için Ankara–İzmir arası bir mesafeye denk gelen toplam 540 kilometre yol yaptık ve buradaki üretimimizi son bir yıl içinde 2,5 kat artırarak bugün itibariyle günlük 61 bin varilin üstüne çıkardık. Bölgenin tamamında sondaj faaliyetlerimizi devam ettirerek 2025 yılında 143 yeni sondaj yapmayı hedefliyoruz. Gabar sahasıyla birlikte yurt içi ve yurt dışında ulaştığımız 160 bin varilin üzerindeki günlük üretimimizle yaklaşık 6,4 milyon aracın yakıt ihtiyacını karşılayabiliyoruz" ifadelerini kullandı.