Chia tohumu, kalp sağlığına iyi geliyor, kansere yakalanma riskini azaltıyor, kemik sağlığını güçlendiriyor, kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Güçlü bir omega-3 kaynağı olduğu için vücudun asit seviyesini de artıyor.
 
Ancak chia tohumu üzerinde yapılan araştırmalar, fazla chia tohumu tüketmenin sağlığa çeşitli zararları olabileceğini ortaya koydu.
 
Dr. Wendi LeBrett sosyal medya hesabında tohumların sindirim sistemine sıkışıp riskli bir duruma neden olabileceğini paylaştı. 3,4 milyondan fazla izlenen videoda, bir kişinin yemek borusuna sıkışan chia tohumunu yayınladı.
 
Kaliforniya'da gastroenterolog olan Dr. LeBrett chia tohumlarının suyla birleştiğinde var olan emilim gücünden bahsediyor. Bu nedenle kuru bir şekilde tüketmek sağlığa çeşitli zararlar verebilir.

Tohumların büyük miktarda nemi emebilmesi, tükürükte genişlemesine ve bazı durumlarda yemek borusunda büyük bir tıkanıklık oluşturmasına neden olabilir. Bunun üzerine Dr. LeBrett'in önerisi ise chia tohumu tüketirken bol miktarda su içilmesi gerektiği yönünde.
 
Dehidrasyon, bağırsakların dışkıyı yumuşatmak için yiyecek atıklarından suyu emmesi gerektiğinden bağırsak tıkanması riskini de artırabilir. Aksi takdirde sindirim sisteminizde kalınlaşan, topaklaşmaya başlayan bir birikinti büyümeye başlayabilir.

Fazla chia tohumu tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Yüksek lif içeriğine sahiptir, bu nedenle aşırı miktarda tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilir. Başlangıçta küçük miktarlarda tüketmek ve yavaş yavaş artırmak iyi bir yaklaşım olabilir.
 
Chia tohumları, kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebilir. Kanama riskini artırabilecek bir etkiye sahip olabilirler. Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız veya bir sağlık sorununuz varsa, chia tohumu tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.

Her şeyde olduğu gibi, chia tohumlarının da aşırı tüketilmesi önerilmez. Dengeli bir şekilde tüketmek, faydalarından en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar.

Genel olarak, chia tohumları sağlıklı yağlar, lif, protein ve antioksidanlar açısından zengindir ve dengeli bir diyetin parçası olarak tüketildiklerinde genellikle güvenlidir. Ancak kişisel sağlık durumunuzu göz önünde bulundurarak, herhangi bir yeni besin maddesini diyetinize eklemeden önce doktorunuzla konuşmak iyi bir fikirdir.

KAYNAK:yeniakit.com