Türkiye'deki AVM'ler sektörde yeni kira açılımına gitmeye hazırlanıyor. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, yeni kira türü olarak düzenlenmesi için Temmuz ayında TBMM'ye başvurduklarını, ancak meclis tatile çıktığı için konunun Ekim ayında tekrar gündeme getirileceğini söyledi.

 Konut kiralayan, esnaf ve büyük perakende zincirlerinin aynı kira kanununa dahil olduğunu belirten Altaş şunları kaydetti:

"Sosyal konutla ticari gayrimenkulün aynı rejime tabi olması demek, kiracı ve kiraya veren arasında öngörülemez bağlar oluşmasına neden oluyor. Yeni değişimle ticari gayrimenkulde sözleşme hukuku geçerli olacak. Bu bize ya da başkasına bir avantaj sağlamayacak. Sadece herkes ticaret işi yaparken düşünecek. Ona göre imzasını atacak. 'Ben erken çıkayım', 'kiramı indir' gibi talepler azalır. Sözleşme serbestisi olunca herkes daha ciddi düşünerek imza atacak. Bu bizim bankalar nezdinde kredibilitemizi yükseltir. Şu anda sözleşmelerin kredibilitesi yok."

PANDEMİ SÜRECİNDE AVM'YE GİRİŞLER AZALDI

"Şu anda AVM'ler ve markalar arasında kira sorunu yok. Karma çözümler var. Ciro bazlı kira, kirada indirimler yapılıyor. Herkese de aynı uygulama yok. Açık alandaki restoranlar cirolarını yüzde 150 artırdı. Ama food court'taki yüzde 30'larda gidiyor. AVM'ler pandemiden sonra ilk açıldığında girişler düşüktü. Ancak şimdi girişler yüzde 60'lara, cirolar da yüzde 80'lere geldi. Ayrıca pandemi kurallarına uyumluluk konusunda TSE belgesi de almaya başladık."

KİRA İNDİRİMİ UYGULAMASI

İstanbul'da Capitol isimli bir AVM, pandemi süresince iş ortaklarına sağladığı kira indirimi uyguladı. Bu uygulamanın 2021 yılına kadar uzatıldığını belirten açıklamada şunlar kaydedildi:

15 Mart-30 Haziran tarihleri arasında kira almadık. Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında ise ödenmesi gereken asgari maktu kira bedellerinde yüzde 50 indirim uyguladık. 2020 yılı kasım ve aralık ayları ile 2021 yılı ocak, şubat, mart ve nisan aylarında kira sözleşmelerinde belirlenmiş olan asgari maktu kira bedellerinde yüzde 50 indirim uygulaması devam edeceğiz."