İçişleri Bakanlığı; Ağrı, Iğdır ve Kars'ta 1170 personelin katılımıyla 27 Temmuz'da "Yıldırım-3 Ağrı Dağı" operasyonunu başlattı. Hala devam eden operasyon kapsamında Iğdır İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Jandarma Özel Harekat (JÖH) timleri, gri kategoride aranan Halis Erdoğan ve beraberindeki 2 kadın teröristin izini buldu. Timler ve teröristler arasında geçen çatışmanın ardından Roni kod adlı Halis Erdoğan etkisiz hale getirildi. 

TERÖRİST KADINLAR MAĞARADA BULUNDU

JÖH ve komando ekipleri, gece boyunca kaçan 2 kadın teröristi takip ederek sonunda bir mağarada kadınları sıkıştırdı. Ekipler mağaranın etrafını kuşatırken bölgeye ikna ekipleri de getirildi. 

İkna timinde görevli rütbeli personel, terörist kadınları öldürmek istemediklerini bildirerek, "Hukuk çerçevesinde adalet karşısında cezanızı çekip, bu özlem duyduğunuz anlara kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Korkacak bir şey yok. Gelin teslim olun. Teslim olursanız canınız Türk askerine bize emanet. Sizi etkisiz hale getirmek öldürmek istemiyoruz. Bunun için buradaki askerler saatlerce burada bekledik. Ailenize cesetlerinizi değil sizi canlı olarak göstermek istiyoruz. Adalet karşısında hesabınızı verip ailenize kavuşun." dedi.

AĞLAYARAK MAĞARAYI TERK EDİP TESLİM OLDULAR

Rütbeli askerin sözlerinden etkilenen Zin kod adlı Mürvet Kasımoğlu (32) ve Roji kod adlı Şerivan Mahmud,(26) ellerini başlarının arkasına yerleştirip ağlayarak mağadan çıktılar.

Mehmetçiklerin gösterdiği yere giderek diz çöken kadınların hala panik içinde olduklarını fark eden asker, "Korkacak bir şey yok. Öncelikle geçmiş olsun, örgütten kurtuldunuz. Bundan sonra yüce Türk milletinin, askerinin, adaletinin şefkatli kolları arasındasınız. Arkadaşlarımız sizi götürüp yiyecek-kıyafet-sağlık ihtiyaçlarınızı giderecek. Ailenizle telefonla konuşturulup adalete teslim edileceksiniz." diyerek kadınlara iki matara su uzattı.

'YANLIŞ YAPTIĞIMI ANLADIM'

Mürvet Kasımoğlu, ilk ifadesinde askerlerin ne kadar merhametli olduğunu görünce teslim olmaya karar verdiğini, ailesini hatırlayınca yüreğinin sızladığını belirterek, "Yanlış yaptığımı anladım. Örgütte teslim olanlara Türk askerinin kötü davrandığı hatta işkence yaparak öldürdüğü söyleniyordu. Bunun gerçek olmadığını gördüm. Asker istese bizi çok rahatlıkla öldürebilirdi." dedi.

ASKERİN İKNA BAŞARISI

Bu yılın ilk 8 ayında örgüte katılım sayısı 9 olurken, güvenlik güçlerince aynı dönemde ikna edilerek teslim olan teröristlerin sayısı 165'e çıkmış oldu.