Yeni dönemde birçok kurum yeni düzenlemelerle birlikte  vergi kayıplarının ve kayıt dışı işlemleri azaltmak amacıyla çalışmalara başladı. Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte vergi kayıplarının önüne geçilerek usulsüzlük yapan kişiler hakkında para cezası uygulanacak.

1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile birlikte araçlara takılması zorunlu olacak sistemle usulsüzlüklerin ve vergi kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt alımlarındaki usulsüzlükleri ve vergi kayıplarını önlemek için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) adı verilen bir uygulamayı devreye alacağını duyurdu. Bu sistem, akaryakıt istasyonlarındaki verimliliği artırmak ve manuel işlemleri ortadan kaldırmak amacıyla geliştirildi. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, sistemin kurulumundan sorumlu olacak.

2025 yılından itibaren her araçta Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin (UTTS) bulunması zorunlu olacak. Bu sistem sayesinde, akaryakıt istasyonlarında plakalar otomatik olarak tanımlanabilecek.

Yakıt depo girişlerine monte edilecek "Taşıt Tanıma Birimi" adlı elektronik etiketler, araç plakalarını dijital olarak algılayacak ve bu bilgileri Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlara iletecek. Bu sistem, akaryakıt alımlarına ait fiş ve faturalara plaka bilgilerinin otomatik olarak yansıtılmasını sağlayacak. Böylece, taşıt plakalarının manuel olarak girilmesiyle yapılan usulsüz fatura uygulamaları engellenecek.