Türkiye 6 Şubat’ta tarihinin en büyük depremlerinden biriyle sarsıldı. Peş peşe gelen şiddetli depremler sonucu binlerce insan hayatını kaybetti 11 kentte yüzlerce bina yıkıldı. Asrın felaketini yaşayan Türkiye’ye dünyanın her noktasından yardım yağdı.
Al Jazeera’da yayınlanan analize göre tüm ülkelerin Türkiye’ye yardım etmek için yarışmasının altında, Türkiye’nin yıllarca başarıyla yürüttüğü yardım diplomasisi yatıyor…
"TÜRKİYE YAPTIĞI YARDIMLARLA KÜRESEL NÜFUZ KAZANDI"
“Türkiye'nin 'yardım diplomasisi' depreme verilen karşılığa yansıdı” başlığı ile kaleme alınan analizde “Analistler, iktidardaki AK Parti'nin yıllardır insani yardım ağırlıklı dış politikasıyla küresel nüfuz kazandığını söylüyor. “ifadelerine yer verildi.
Analizde öne çıkan satır başları:
Türkiye, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) 2013'te “insani diplomasi” ve “girişimci ve insani bir dış politikası” ile yıllardır uluslararası yardım ve kalkınmayı vurgulayan bir yaklaşım izledi.
Küresel dayanışma gösterileri ve destek taahhütleri genellikle büyük doğal afetlere eşlik ederken, Ankara'nın son yıllarda geliştirdiği itibar, en azından kısmen, Şubat ayından bu yana ülkeyi ve komşu Suriye'yi sarsan yıkıcı depremlere uluslararası tepkiye yansıdı.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, "Türkiye'nin geçmişte birçok ülkeye kendi kurtarma uzmanlarını göndermesi gibi" Washington'ın Türkiye'ye yardım sağlamaya devam edeceğini söyledi.
Birleşmiş Milletler Türkiye'deki mukim koordinatörü Alvaro Rodriguez, ülkenin yıllardır yaklaşık 3,7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmasına işaret etti.
"TÜRKİYE ZOR DURUMDA OLAN HER ÜLKENİN YANINDA OLDU"
Birleşmiş Milletler Türkiye'deki koordinatörü Alvaro Rodriguez, ülkenin yıllardır yaklaşık 3,7 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmasına işaret etti.
Rodriguez’e göre Türkiye ihtiyaç duyan her ülkenin yanında oldu:
"Dolayısıyla insanlar bunu hatırlamalı ve cömert olmalı çünkü [Türkiye] başkalarına cömert davrandı"
"TÜRKİYE YARDIM İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPTI"
Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, Adıyaman ziyaretinde "Ankara'nın ister 2005'te deprem olsun, ister 2010'da sel, ister geçen yıl Pakistan'da sel olsun, kardeşlerine yardım etmek için elinden gelenin fazlasını yaptığını" söyledi.
18 Şubat itibarıyla Türkiye, 102 ülkenin yardım teklif ettiğini ve en az 74 uluslararası kurtarma ekibinin konuşlandırıldığını söyledi.
"AFRİKA ÜLKELERİNDEN YARDIM ÇOK ETKİLEYİCİ"
İtalya'da Trieste Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Federico Donelli'nin "Beni en çok etkileyen Güney Afrika, Etiyopya gibi büyük bölgesel oyuncuların ve hatta Sudan, Burundi ve Somali gibi birçok iç sorunu olan ülkelerin derhal Türkiye'ye yardım ekipleri göndermesiydi." ifadelerine de analizde yer verildi.
"TÜRKİYE'NİN DIŞ POLİTİKASININ SONUCU"
"Kaynak mevcudiyeti ve Ankara ile ilişkilerin türü ne olursa olsun, tüm Afrika ülkeleri Türkiye'ye yakınlıklarını hissettirmeye çalıştı. Bu tepki, şüphesiz, Türkiye'nin uluslararası satranç tahtasındaki varlığını ve görünürlüğünü artırmak için insani diplomasi de dahil olmak üzere çeşitli araçlar kullanan bir dış politikanın sonucudur." İfadeleri de kullanıldı.