LA TRAVIATA
Giuseppe Verdi’nin eşsiz bir hikâyeyi operatik bir başyapıta dönüştürdüğü La Traviata, opera tarihinin en çok sahnelenen ve hayranlık uyandıran eserlerinden biri olarak tahtını koruyor. Verdi’nin “Rigoletto - Il Trovatore – La Traviata” üçlemesinin en tanınmış eseridir La Traviata…
Francesco Maria Piave’nin yazdığı libretto, Alexandre Dumas'nın (oğul) romanının özünü kusursuz bir şekilde sahneye taşıyor. Verdi’nin müziği, bu hikâyeye evrensel bir ruh kazandırırken; Violetta’nın melankolisi, Alfredo’nun tutkusu ve Germont ailesinin toplumsal baskıları, her biri ayrı ayrı, müzikal olarak canlandırılarak her notada ve her melodide, karakterlerin yaşadığı duygusal fırtınalar gözler önüne seriliyor.
La Traviata, sadece bir aşk hikâyesi değil, aynı zamanda dönemin toplumuna tutulan bir eleştiri aynası… Paris’in eğlence dolu yüzeyinin altında, toplumsal tabular, kadınlara biçilen roller ve aşkın özgürleştirici gücü sorgulanıyor. Violetta, hem güçlü hem de kırılgan bir karakter olarak, bu çatışmaların tam merkezinde yer alıyor. Onun trajedisi, bireysel arzular ile toplumsal normlar arasındaki uzlaşmaz gerilimin bir yansıması.
Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Recep Ayyılmaz'ın sanatın tüm dallarından yararlanarak ortaya çıkardığı yorumu ile sahneleyeceği La Traviata izleyiciyi, kendisini yalnızca bir operada değil, insanlığın en temel duygularını işleyen bir yaşam tablosunun içinde bulmaya davet ediyor.
La Traviata- İstanbul Devlet Opera ve Balesi; 1 Şubat 15.00, 8 Şubat 15.00, 12 Şubat 20.00, 26 Şubat 20.00 ve 27 Şubat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
47 YIL “KLASİKLER”
Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, AKM Opera Salonu’nda vereceği konseri, AKM bünyesindeki 47’nci yılının armağanı olarak düzenledi. 1975 yılında kurulan ve İstanbul’daki ilk konserlerinin mekânı olarak Galata Mevlevihanesi’ni kullanan koro, kuruluşundan üç yıl sonra 1978’de konserlerini AKM’de vermeye başladı. Koro, konserini, kurumsal tarihinin bu önemli sayfasına bir göndermede bulunmak üzere hazırladı. AKM’de verdiği Nevzad Atlığ’ın yönetimindeki ilk konserin repertuvarıyla müzikseverlerin huzuruna çıkacak olan koronun konserinde solistler Aybige Demir Okan, Aynur Ezgi Yüksel ve Merve Kıvılcımer de 1978 tarihli konserin solisti Ayla Büyükataman’ın seslendirdiği eserlerle sahne alacaklar. Şef Mehmet Güntekin’in yöneteceği konserde Zeki Mehmed Ağa, Dellâlzade, Zekâi Dede, Şakir Ağa, Arif Mehmed Ağa, Dilhayat Kalfa ve Tanburi Ali Efendi’nin eserlerinin yanı sıra Karcığar köçekçe takımı icra edilecek.
AKM’de 47 Yıl “Klasikler”- Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu; 1 Şubat 20.30’da Türk Telekom Opera Salonu’nda.
TÜRK TELEKOM PRIME KAHVE KONSERLERİ-OPERADA BİR SABAH
Türk Telekom Prime Kahve Konserleri, her Cumartesi Atatürk Kültür Merkezi’nin büyüleyici atmosferinde sanatseverlerle buluşuyor. Zengin müzik repertuvarı ve sıcak atmosferiyle bu konserler, Cumartesi sabahlarına keyif katıyor. Flüt sanatçısı Bülent Evcil "hayalimi gerçekleştirdim" dediği bu organizasyonda, dünya çapında üç müzisyen ile birlikte izleyicilerle buluşuyor. Evcil, hayatına çok büyük dokunuşlar yapmış olan Belçika’nın yetiştirdiği en önemli flütçülerden olan ve ayrıca Astor Piazzolla’nın kendisine eserler yazdığı öğretmeni Marc Grauwels ile aynı sahnede buluşuyor. Konserde şüphesiz Rusya'nın yetiştirdiği ve uluslararası alanda aranan flütçü olan Irina Stachinskaya da bu ikiliye katılarak dünya flüt literatüründen önemli eserleri seslendirecek. Bu etkileyici 3 flüt virtüözü sololar, düetler ve trio eserleri ile bir araya geliyorlar. Gecenin en büyük anlamı ise bu üçlüye eşlik edecek olan Phillip Moll. Bay Moll efsanevi şef Herbert Von Karajan’ın döneminde Berlin Filarmoni Orkestrası’nın piyanisti olarak başladığı müthiş kariyerini, dünyanın en ünlü solistlerine eşlik ederek taçlandırmış ve bu konserde dinleyeceğiniz 3 flütçü ile de kayıtlar ve konserler gerçekleştirmiş tam bir efsanedir.
Türk Telekom Prime Kahve Konserleri-Operada Bir Sabah; 1 Şubat 11.00’de, Türk Telekom Opera Salonu Alt Fuaye’de.
KIDCONCERTS
Türkiye’nin ilk ve tek çocuklara özel klasik müzik topluluğu KidConcerts bu sezon ilk kez Atatürk Kültür Merkezi’nde miniklerle buluşuyor. Dört müzisyenin canlı performansı ile gerçekleşecek klasik müzik konseri masal anlatımı ve bale performansı ile etkileşimli olacak. Amerika’dan başlayan müzik yolculuğu, klasik müziğin Avrupa’dan doğuşuna tanık olmamızı sağlayan ustalarla devam edecek. Küçük sanatseverler Bizet, Brahms, Strauss, Joplin gibi dünyaca ünlü bestecilerle tanışacak ve gerçek bir balerini sahnede izleme imkânı bulacak.
KidConcerts; 2 Şubat Pazar Saat: 12.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
LEMİ ABİ VE ZUZİ SHOW
Lemi Filozof'un atıkların geri dönüşümü, doğa-çevre farkındalığı, uzay ve gezegenler içinde Dünya'mızın geleceği, sağlıklı beslenme gibi temaları öne çıkaran yeni şarkıları sahne şovuyla renklenirken bir yandan uzaylı arkadaşı Zuzi de ona katılıyor. Birlikte geri dönüşüm malzemelerinden her çocuğun evde kolayca yapabileceği bir proje tasarlıyor; eğlenceli şarkılarla eğleniyor ve öğreniyorlar.
Lemi Abi ve Zuzi Show; 2 Şubat Pazar Saat: 15.00’te AKM Tiyatro Salonu’nda.
ÇÖP CANAVARI
Boğazın mavi sularında balık akını başlamasıyla, Hacivat dostu Karagöz’e balığa çıkmayı teklif eder. Tek derdi evinde bahar temizliği yapmak olan Karagöz, Hacivat’ı başından savarak temizliğe girişir.
Çöp Canavarı; 2 Şubat Pazar Saat: 11.00, 13.00’te AKM Türk Telekom Opera Salonu Fuaye’de.
ANADOLU EVLİYALARI
Karaman’da Yunus Emre, Sulucakarahöyük’de Hacı Bektaş-ı Velî, Konya’da Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî her birimizin ezberinden ilk akla gelenler olsa da; Bilecik’te Şeyh Edebâlî, İnegöl’de Geyikli Baba, Manisa’da Pir Ahmed Şemseddîn-i Marmaravî, Ankara’da Hacı Bayrâm-ı Velî, Malatya’da Pir Niyâzî-i Mısrî, Edirne’de Pir Hasan Sezâî-i Gülşenî, Kars’ta Ebu’l Hasan-ı Harakānî, Sivas’ta Pir Sultan Abdal, Pir Şemseddin-i Sivâsî, İznik’te Eşrefoğlu Rûmî, Bursa’da İsmâil Hakkı Bursevî, Emir Sultan, Antalya Elmalı’da Ümmî Sinan, Erzincan’da Pir Ahmed Erzincânî, Siirt Tillo’da İbrahim Hakkı Erzurûmî, Amasya’da Şeyh Nigârî, Niğde’de Ahmed Kuddûsî, İstanbul’da Sinan Ümmî, Seyyid Seyfullah, Pir Aziz Mahmud Hüdâî, Pir Muhammed Nûreddin Cerrâhî gibi daha yüzlerce belki de binlerce velî, pınarları olmuşlar bu irfân deryasının.
Bu konser söz konusu irfân deryasının çeşmelerinden bazılarının, çoğu sizlere âşinâ olan söz ve melodileriyle örülmüş ve Anadolu’nun mânevî fâtihlerinin, bu toprakları “bizim” yapan harcını ifâde maksadıyla oluşturuldu. Sanat yönetmenliğini M. İhsan Özer’in üstlendiği etkinlik dinleyicilere unutulmaz bir akşam yaşatacak.
Anadolu Evliyaları-İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu; 4 Şubat saat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
AYDINLIKEVLER
Yaşamak, zemheriye ve yokluğa direnmek ile Amerika’yla baş etmek üzerine dar gelirli ama zengin bir öykü… Burası Aydınlıkevler ve babaannem Amerika’ya karşı…
Yılmaz Erdoğan’ın kaleminden, Serdar Biliş tarafından yönetilen Aydınlıkevler’de; Demet Akbağ, Salih Bademci, Burak Dakak, Sinem Ünsal, Nebi Tolga Yılmaz, Sevda Baş, Caner Alkaya, Barkın Sarp ve Ömer Güneş gibi başarılı oyuncular yer alıyor.
Aydınlıkevler; 5 Şubat Saat 21.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
RENKLER ACEM ÇENGİ FASLI
İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu tarafından ilk defa icra edilecek İsmail Hakkı Bey tarafından düzenlenen sanat yönetmenliğini Ferruh Yarkın’ın üstlendiği Renkler Acem Çengi Faslı’nda; TRT’nin nadide sanatçılarından Çiğdem Yarkın ve İbrahim Suat Erbay solist olarak yer alıyor.
Renkler Acem Çengi Faslı-İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu 5 Şubat saat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
CARMINA BURANA
Carmina Burana, solistleri, orkestrası, korosu, bale sanatçıları, çocuk korosu ve balesi, Modern Dans İstanbul sanatçıları ve özel tasarım ekiplerinin oluşturduğu yaklaşık 250 kişilik kadrosu ile “koreografik sahne kantatı” olarak sanatseverlerle buluşuyor.
Carl Orff'un eşsiz müziğinin etkileyici danslarla ve teknolojik yeniliklerle buluştuğu, her şeyi ile kollektif bir çalışma olarak sahne ile buluşacak eser, sanatseverlerin hafızalarında yine unutulmaz izler bırakacak.
Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nun sahne matematiğinin gözler önüne serileceği eserde, sahnenin tüm teknik imkanları kullanılacak. Carmina Burana’yı izleyecek olan sanatseverler, döner sahne, sağ ve sol ön ve arka vagonların geçişleri, sofito borularının (sahnede dekorların hareket etmesini sağlamak için yapılmış parmaklıklı tavan) her birine bir zaman kodu verilerek adeta hepsinin birden dans ettiğine şahit olacaklar.
Orkestra Şefi Zdravko Lazarov’un yönetiminde, Volkan Ersoy ve Ayşem Sunal Savaşkurt’un reji koltuğunda olduğu Carmina Burana’nın koreografisi ise Deniz Özaydın, Berk Sarıbay, Özgür Adam İnanç, Alper Marangoz ve Ferhat Güneş’e emanet.
Carmina Burana-İstanbul Devlet Opera ve Balesi; 6 Şubat 20.00-10 Şubat 20.00-15 Şubat 15.00 ve 19 Şubat 20.00’de AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda.
İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası DenizBank Konserleri 7 Şubat’ta, müzik tarihinin en üretken bestecilerinden F. J. Haydn’ın gölgede kalmış eserlerinden biri olan L'Isola Disabitata Operası Uvertürü ile açılıyor. Ardından bestecinin İngiltere’de geçirdiği yıllarda bestelediği, dönemin popüler türlerinden olan Senfoni Konçertant başlıklı eseri, değerli solistler, Krzysztof Polonek, Christoph Heesch, Albercht Mayer ve Selim Aykal tarafından keman, viyolonsel, obua ve fagot dörtlüsüyle seslendirilecek. Konserimizin ikinci yarısında ise müzik tarihinin kült eserlerinden biri repertuvarı taçlandıracak. Değerli şef George Pehlivanian yönetimindeki orkestra; R. Schumann’ın “Bu senfoni gelecek yüzyıllarda ve dünya var oldukça duyulacak, doğanın bir mucizesi gibi her daim insan üzerinde o büyük etkiyi yaratacaktır” sözleriyle anlattığı L.V. Beethoven’ın Beşinci Senfonisi’ni seslendirecek.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Denizbank Konserleri; 7 Şubat saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
TÜRK TELEKOM PRIME KAHVE KONSERLERİ-FANTEZİNİN ÜÇ DÖNEMİ
Türk Telekom Prime Kahve Konserleri, her Cumartesi Atatürk Kültür Merkezi’nin büyüleyici atmosferinde sanatseverlerle buluşuyor. Zengin müzik repertuvarı ve sıcak atmosferiyle bu konserler, Cumartesi sabahlarına keyif katıyor.
Müzikte özgür ve yaratıcılığı ön plana çıkartan bir form olan fantezinin; yirmi beşli yaşlarda, üç farklı dönemden, üç bestecinin eserlerinde nasıl şekillendiğini sunan bir solo piyano resitali. Piyano, fortepiyano ve klavsen için yazılmış bu üç farklı eser, barok müziğin düzeni, klasik müziğin kırılganlığı ve romantik müziğin ihtirası ile mükemmel bir kontrastla dinleyiciyle buluşuyor.
Türk Telekom Prime Kahve Konserleri-Fantezinin Üç Dönemi; 8 Şubat 11.00’de Türk Telekom Opera Salonu Alt Fuaye’de.
TROYA
Anadolu Ateşi Dans Topluluğu Troya efsanesine hayat vererek sanat tarihinin bu ölümsüz eserine anayurdundan üç bin yıl sonra merhaba diyor. Hitit Kralı Tuthalia’dan, Akhileus’a, Büyük İskender’den Roma İmparatoru Sezar’a, Pers Kralı Kserkses’ten Bizans Kralı Konstantinus’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Mustafa Kemal Atatürk’e kadar çağlar aşan dünya liderlerinin düşlerini süsleyen ışıklı şehir Troya’nın yıkıntılarından yükselen çığlık ve 3000 yıllık mistik bir düş sahnede yeniden hayat buluyor. Anadolu Ateşi, yitik bir mitin gölgesinde sürdürülen hummalı bir çalışma ile gerçekleşen bu müzikal başkaldırıyı sanatseverlerle buluşturuyor.
Troya; 11 Şubat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
EVGENY GRINKO-SEVGİLİLER GÜNÜ KONSERİ-AYIN KONSERİ
Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Evgeny Grinko, “Sevgililer Günü”ne özel 13 Şubat’ta İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde hayranlarıyla buluşuyor!
Büyülü parmaklarından piyano tuşelerine dökülen melodilerle dinleyenlerin kalbine dokunan, piyano başındaki etkileyici performanslarıyla hafızalarda iz bırakan Evgeny Grinko, bu özel günde romantizm dolu bir müzik şöleni sunacak.
“Valse”, “Winter Sunshine” ve daha birçok unutulmaz eseri canlı dinleme fırsatı sunan bu özel konser, uzun süre hafızalardan silinmeyecek.
Evgeny Grinko-Sevgililer Günü Konseri–Ayın Konseri; 13 Şubat Saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ-SEVGİLİLER GÜNÜ KONSERİ
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası DenizBank Konserlerinde 14 Şubat’ta, sanatın en önemli itici gücü olan sevgiye adanmış bir konser ve her biri sevgi ve tutkuyla işlenmiş eserler repertuvarı süslüyor. Şef George Pehlivanian yönetimindeki konserde ilk olarak, eşi Phrygia ile destansı bir özgürlük savaşına imza atan Spartacus’un hikâyesini ölümsüzleştiren A.Khachaturian’ın Adagio adlı eserine yer veriliyor. Ardından büyük bir aşkla bağlı olduğu çalgısına eşsiz güzellikte bir konçerto yazan F. Liszt’in Birinci Piyano Konçertosu, ülkemizin önde gelen piyanistlerinden Burçin Büke’nin yorumuyla bir kez daha hayat bulacak.
Son olarak ise W. Shakespeare’in çağlara meydan okuyan yapıtından aldığı ilhamla S. Prokofiev’in bestelediği bir aşk hikâyesi olan Romeo ve Juliet Süiti’nin tutkulu pasajları, orkestra tarafından bu güzel akşamda yorumlanacak.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Denizbank Konserleri-Sevgililer Günü Konseri; 14 Şubat saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
DEVRAN-I ŞERİF
Devrân kelimesi Arapça “dâra” fiilinden türemiştir. Sözlükte bir şeyin kendi etrafında sürekli olarak dönmesi, tavaf etmek, bir yörüngede dönmek, kanın damarlardaki döngüsü gibi anlamlara gelir. Bir zikir türü olarak devran, dairevî bir halka şeklini alarak, âyinin belirli bir yerinde el ele tutuşularak veya eller omuzlara atılarak yapılan zikirdir. Sanat yönetmenliğini Yüce Gümüş’ün üstlendiği Devran-ı Şerif’te Postnişin ise M. Fatih Çıtlak.
Devran-ı Şerif-İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu; 15 Şubat saat 20.30’daTürk Telekom Opera Salonu’nda.
TÜRK TELEKOM PRİME KAHVE KONSERLERİ-HOMMAGE A BACH-BACH’A SAYGI
Türk Telekom Prime Kahve Konserleri, her Cumartesi Atatürk Kültür Merkezi’nin büyüleyici atmosferinde sanatseverlerle buluşuyor. Zengin müzik repertuvarı ve sıcak atmosferiyle bu konserler, Cumartesi sabahlarına keyif katıyor.
‘Bach’a saygı’ programı, J. S. Bach’ın eserleri ve Bach’ın müziğinden etkilenen bestecilerin, Bach’a ithaf edilmiş eserlerinden oluşuyor. Emirhan Tuğa klarinette, Antonis Pratsinakis çelloda ve Ere Lievonen piyanoda devleşiyor.
Türk Telekom Prime Kahve Konserleri-Hommage A Bach- Bach’a Saygı; 15 Şubat saat 11.00’de Türk Telekom Opera Salonu Alt Fuaye’de.
VİYANA VALSLERİ VE TÜRK VALSLERİ
İstanbul Filarmoni Derneği’nin bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Filarmoni Orkestrası (İFO), Viyana’nın ikonik valsleri ve Türk vals eserlerini buluşturduğu bu eşsiz konser 16 Şubat saat 20:00’da Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda gerçekleşecek.
Şef Orçun Orçunsel yönetimindeki İFO, konserin birinci bölümünde Türk bestecilerden Muallim İsmail Hakkı Bey, Dede Efendi, Sultan Abdülaziz, Erol Sayan, Yesari Asım Arsoy, Muhlis Sabahattin ve Orçun Orçunsel’in bestelerini seslendirecektir. İkinci bölümde ise Viyana Valslerinin baş döndüren temposuyla Johann Strauss (Genç ve yaşlı) ve Emmerich Kalman’ın eserleri seslendirilecek.
Konserin ilerleyen dakikalarında İlke Kodal’ın koreografisiyle sahne alacak profesyonel dansçılar Viyana Valsleri ve polkalardan oluşan üç gösteriyi sunacaklar.
İFO’nun valsler, polkalar, danslar ve hikayelerle örülü, hafızalarda yer alacak bu konser unutulmaz bir deneyim vadediyor.
Viyana Valsleri ve Türk Valsleri-İstanbul Filarmoni Orkestrası; 16 Şubat Saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
CİNUÇEN TANRIKORUR'U VEFATININ 25. YILINDA ANMA KONSERİ
20 Şubat 1938 tarihinde İstanbul Fatih’te doğan, Türk mûsikîsinin son dönemine udî, bestekâr, araştırmacı ve müzikolog olarak son derece önemli ve belirleyici imzalar atmış en önemli müzik insanlarından biri olan Cinuçen Tanrıkorur, 28 Haziran 2000’de âlem-i bekâya göçse de geride bıraktıklarıyla hâlâ aramızda yaşıyor. Bu konser, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından, ölümünün 25. yılında Cinuçen Tanrıkorur’u yâd etmek amacıyla tertip edildi.
Türk mûsikîsinin beste formlarının neredeyse tamamına yakınından, çeşitli makamlarda ve formlarda 505 bestesi bulunan Tanrıkorur’un eserlerinden oluşturulan seçkin bir repertuarla, klasik, tasavvuf, mehter, türkü, Mevlevi ayini gibi çeşitli formlardan oluşan bir konser sunulacak. Topluluk tüm kadrosuyla, 80 kişilik klasik-tasavvuf, mehter ve semazen gruplarının iştirakiyle ve yine topluluk kurucu sanat yönetmeni Ahmet Özhan’ın solist olarak yer alacağı iki bölümlük bir performans sergileyecek.
Cinuçen Tanrıkorur'u Vefatının 25. Yılında Anma Konseri-İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu; 18 Şubat saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
ŞEHNAZ MAKAMINDA KLASİK TÜRK MÜZİĞİ FASLI VE SOLO ŞARKILAR
Konser ilk bölümünde klasik müziğin ruhunu ve zarafetini yansıtan en güzel makamlarından biri olan “Şehnaz”dan bestelenmiş eserler ile seyircileri duygusal bir yolculuğa davet ediyor. Konserin ikinci bölümünde ise topluluğun ses sanatçıları Oya İşboğa, Selin Yücesoy Altınbilek, İrem Şamlı, Zahit İpek ve Bora Bulduk tarafından solo eserler seslendirilecek. Konserin sanat yönetmenliğini Osman Kırklıkçı üstleniyor.
Şehnaz Makamında Klasik Türk Müziği Faslı ve Solo Şarkılar-İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu; 18 Şubat saat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
DON GIOVANNI
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Wolfgang Amadeus Mozart’ın ünlü operası “Don Giovanni”yi sahneye taşıyor. Lorenzo Da Ponte’nin kaleme aldığı librettosu ile kara komedi olarak tanımlanan “Don Giovanni”, insan doğasının en iyi ve en kötü yanlarını sergiliyor. Ruhsal ve dünyevi arzular, komedi ve trajediyle birlikte Mozart’ın dehasıyla birleşiyor. Aytaç Manizade’nin sahneye koyduğu eserin orkestrasını İbrahim Yazıcı yönetiyor.
Don Giovanni İstanbul Devlet Opera ve Balesi; 20 Şubat 20.00 ve 22 Şubat 15.00’te Türk Telekom Opera Salonu’nda.
SAVAŞ VE BARIŞ
Lev Tolstoy’un Savaş ve Barış adlı eseri 19. yüzyılın başındaki Napolyon Savaşlarını iki Rus ailesi, Rostov’lar ve Bolkonsky’ler üstünden anlatıyor. Zengin karakter çözümlemeleri, olağandışı bir dil, yaratıcı bir tarih senteziyle dünya edebiyatının başyapıtlarından biri olan Savaş ve Barış; Mehmet Birkiye yönetiminde sahneleniyor. Oyunda; Ahmet Buğra Karakoyun, Asena Keskinci, Ata Şimşek, Başar Alemdar, Cüneyt Gürbüz, Çağla Buldak Akarsu, Çağrı Mengüç, Emre Işık, Ezgi Özbalı, Fatih Sevdi, İbrahim Aydın, İlker Bağlam, İlyas Akbulut, Nursel Çeliktürk, Semih Eraslan, Serhat Güzel, Sevcan Kuş, Sezen Düzakar Çetindaş, Su Özdemir, Tekin Ezgütekin, Tunç Efe, Umut İsfen, Zeynep Özan gibi isimler yer alıyor.
Savaş ve Barış-Kocaeli Şehir Tiyatrosu; 21 Şubat 15.00 ve 20.00-22 Şubat 15.00 ve 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası DenizBank Konserleri 21 Şubat’taki konserinde; özgün, ışıltılı yorumu ve eşsiz sonoritesiyle Signum Saxsaphone Quartet’i sahnede ağırlayarak müzikseverlere ilham dolu bir müzikal deneyim vadediyor. İtalyan şef Alfonso Scarano yönetimindeki orkestra, Quartet, A. Piazzola ve P.I. Tchaikovsky’nin unutulmaz eserlerine yepyeni bir ruh kazandıracak.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Denizbank Konserleri; 21 Şubat Saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
TÜRK TELEKOM PRİME KAHVE KONSERLERİ-MERTOL DEMİRELLİ PİYANO RESTİALİ
Türk Telekom Prime Kahve Konserleri, her Cumartesi Atatürk Kültür Merkezi’nin büyüleyici atmosferinde sanatseverlerle buluşuyor. Zengin müzik repertuvarı ve sıcak atmosferiyle bu konserler, Cumartesi sabahlarına keyif katıyor. 2000'li yılların harika çocuğu, günümüzün Uluslararası Piyanisti Mertol Demirelli, Barok, Klasik ve Romantik dönemin virtüözite gerektiren eserlerinden bir seçki ile İstanbul dinleyicisinin karşısına çıkıyor.
Türk Telekom Prime Kahve Konserleri-Mertol Demirelli Piyano Restiali; 22 Şubat 11.00’de Türk Telekom Opera Salonu Alt Fuaye’de.
ZEKAİ DEDE 200 YAŞINDA
Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, Mehmet Güntekin yönetimindeki 23 Şubat AKM konserini, 200’üncü doğum yıldönümünde büyük bestekâr Zekâi Dede’nin hatırasına adamak üzere hazırladı. Konserin ilk bölümünde, Zekâi Dede’nin Şehnazbuselik takımının yanı sıra hocası Dede Efendi’ye, Tanburi Mustafa Çavuş’a, Denizoğlu Ali Bey’e ve Yusuf Paşa’ya ait eserler seslendirilecek. Konserin ikinci bölümünde Zekâi Dede’nin musiki birikimini aktardığı öğrencileri olan oğlu Hâfız Ahmed Irsoy, Şevki Bey ve Ahmed Rasim’in eserleri yer alıyor. Solist Aynur Ezgi Yüksel’in, Zekâi Dede’nin odağında olduğu müzik çevresine ait eserlerle sahne alacağı konserin saz solistleri, Cumhurbaşkanlığı Korosu’nun en genç nesline mensup olan İremnur Yaşar, Caner Can, Can Gülbal, Gökhan Filizman ve Gökhan Sığırtmaç ise Türk saz musikisinin iki seçkin eserlerini icra edecekler.
Zekai Dede 200 Yaşında-Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu; 23 Şubat 11.30’da AKM Tiyatro Salonu’nda.
MUZAFFER SARISÖZEN ANMA KONSERİ TÜRKÜLERDEN BİR VATAN
Aramızdan ayrılışının 62. Yılında Muzaffer Sarısözen anılıyor. Yurttan Seslerin kurucusu, derleyici ve araştırmacı Muzaffer Sarısözen'in yurt sathında büyük mücadeleler sonucu derlemiş olduğu türkülerden oluşan, Türkülerden Bir Vatan adlı konserle seyircisiyle buluşacak. Devlet Halk Danslarının katkılarıyla gerçekleşen konserin koro şefliğini Uğur Kaya üstleniyor. Konserde; Çiğdem Elmas, Elif Avcı, Halil Altıngöz, Özenç Özdemir, Seher Çelik ve Sibel Beğde solist olarak yer alıyor.
Muzaffer Sarısözen Anma Konseri Türkülerden Bir Vatan-İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu; 23 Şubat Saat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
RICHARD
Okan Bayülgen’in W. Shakespeare’in ölümsüz eseri III. Richard oyunundan uyarladığı “Richard”, yeni sezonda tekrar İngilizce üst yazıyla Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda seyircisiyle buluşacak. 2023- 2024 sezonunun en çok izlenen oyunlarından biri olan “Richard”, Kabare Dada ve Net Sanat tarafından hayata geçirildi. Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Prodüksiyonu ve Yılın Dramaturgu (Dilek Tekintaş), 10. Uluslararası Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri’nde ise Yılın Oyuncusu (Okan Bayülgen), En İyi Koreografi (Dicle Doğan) ve Yılın Prodüktörü (Cemalettin Kömürcü) ödüllerine layık görüldü. Bugüne kadar 60 oyunda yaklaşık 110.000 seyirciye ulaşan ve kapalı gişe oynayan oyunda Okan Bayülgen’e, birbirinden değerli oyuncular ve canlı müzik performansıyla seyircinin beğenisini kazanan müzisyenler eşlik ediyor.
Richard; 25 Şubat saat 20.30’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda.
İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası DenizBank Konserlerinde bu hafta, Orta Amerika ve Afrika kültürüne ait bir çalgıyken özellikle 20. yüzyılda modern eklemelerle farklı müzik türlerinde de yer alan, senfonik eserlerde solist çalgı statüsüne gelen Marimba yer alıyor. Orkestrayı şef Adrian Prabava’nın yöneteceği konserin ilk yarısında dinleyiciler, renkli düzenlemelerle, sevilen klasik müzik eserlerinin solist Adelaide Ferriere tarafından marimba ile yorumlanışına tanık olacak.
Konserin ikinci yarısında ise; Brahms’ın büyük patlamalar ve kontrastlardan uzak, anlamlarla örülü bir tablo gibi karşımızda duran Üçüncü Senfonisi seslendirilecek.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Denizbank Konserleri; 28 Şubat saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
WARHOL’UN DÜNYASI-POP ART’IN İKONU
Atatürk Kültür Merkezi, modern sanatın en önemli isimlerinden biri olan Andy Warhol’a adanan "Warhol’un Dünyası – Pop Art’ın İkonu" sergisine ev sahipliği yapıyor. Warhol, Pop Art akımının öncülerinden biri olarak sanat ve yaşam arasındaki sınırları ortadan kaldıran eserleriyle tanınıyor. Sergide, Warhol’un tanınmış eserlerinin yanı sıra özel koleksiyonlardan seçilen eserler de sanatseverlerle buluşuyor.
Warhol’un Dünyası-Pop Art’ın İkonu; 4 0cak- 4 Mayıs 2025 tarihleri arasında AKM Müzik Platformu’nda.
PABLO PICASSO-RESİMDEN SERAMİĞE BİR SERÜVEN
AKM Galeri'de yer alan "Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven" sergisi, ünlü sanatçının orijinal gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğraflarından oluşan 170 eseri sanatseverlerle buluşturuyor. Kariyerine Paris'te başlayan ve burada Montmartre'daki "Bateau-Lavoir" atölyesinde tanınan Picasso, dönemin önemli sanat tüccarlarıyla tanışarak sanat dünyasında hızla yükseldi. Bohem yaşam tarzı ve tutkulu ilişkileriyle tanınan sanatçının eserleri, bu dönemde yaşadığı aşklardan derin izler taşıyor. Picasso’nun sanatı, yıllar içinde farklı stiller ve tekniklerle sürekli evrim geçirdi. Kübizm'in öncülerinden biri olan Picasso, 1907'de tanıştığı Derain ve Braque ile birlikte bu akımı geliştirdi. Sergide yer alan eserler, Picasso'nun sanat yolculuğunun çeşitli evrelerini ve onun sanatsal dönüşümlerini kapsıyor.
Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven; 28 Eylül 2024-4 Mayıs 2025 tarihleri arasında AKM Galeri’de.
FRİDA KAHLO’NUN GÜNLÜKLERİ
Frida Kahlo’nun Günlükleri Sergisi, sanatçının kişisel günlüklerinden esinlenerek hazırlanan ve Frida Kahlo’nun yaşamına, içsel dünyasına ve sanatsal yolculuğuna derin bir bakış sunan eşsiz bir deneyim sunuyor. Sergi, Kahlo’nun acıları, tutkuları ve yaşamı ile harmanlanmış düşüncelerini keşfetmeye olanak tanıyor.