Termal, gıda ve mermerin başkenti Afyonkarahisar, Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2024 yılında ihracatını yüzde 15’lik artışla 613,8 milyon dolardan 709,3 milyon dolara çıkardı.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Afyonkarahisar’ın kısa sürede 1 milyar dolar ihracata ulaşacak potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.

 

Ege İhracatçı Birlikleri ve Ekonomi Gazetesi iş birliğinde, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen “Ege İhracat Buluşmaları-Afyonkarahisar” toplantısında konuşan Eskinazi, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Afyon’un ihracatında mermer sektörünün 231 milyon dolarla lider olduğunu kaydetti. Eskinazi, “Afyon’da, en çok ihracat yapan ikinci sektörümüz ise 21 milyon dolarlık tutarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü olurken, su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörümüz 17 milyon dolarlık ihracata imza attı. Afyon’un ihracatında öne çıkan ülkeler ise ABD, Çin ve Fransa” diye konuştu.

Türkiye, rakiplerine göre yüzde 50 pahalı hale geldi

 

Türkiye’de 2021 yılı Eylül ayında alınan faiz indirim kararı sonrasında ekonominin zorlu bir sürece girdiğine dikkati çeken Eskinazi, şöyle devam etti: “Yüksek enflasyon rakamları toplumun alım gücünü zedelemeye devam ederken, ihracatçılarımızın rekabetçiliğini de öldürüyor. Üretmek, ürettiğini alıcıya ulaştırmak her geçen gün zorlaşıyor. Türkiye, rakiplerine göre yüzde 40-50 daha pahalı bir ülke haline geldi. Sipariş alırken bile tereddütler yaşıyoruz. Ürün bedelleri geldiğinde hammaddeyi yerine koyamıyoruz, sermayelerimiz eriyor. İhracatçılar olarak enflasyondan, pariteden darbe yemişken, 2024 yılında finansmana erişimde de büyük zorluklar yaşadık. Enflasyon TÜİK verilerine göre yüzde 45 olurken, Hükümet kamu hizmetleri için yeniden değerleme oranını yüzde 45 belirlemişken döviz kurundaki artış yüzde 15-20 aralığında kaldı. Döviz kurlarının da enflasyon oranında artması gerekirdi”

 

2025 yılı da çok zor geçecek

 

“Ekonominin nabzını tutan isimler, 2025’in zor geçeceğini Türkiye’nin 2026 yılında yatırım yapılabilir ülke notuna ulaşabileceğini dile getiriyorlar” tespitinde bulunan Eskinazi, “2025 yılında iş dünyası olarak bizlerin alacağı pozisyon, “Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak değil, cenin konumunda kalmak olacak.” Tabii biz bu haldeyken kamunun da tasarruf tedbirlerine sadık kalması gerekiyor. Kamudaki yaklaşım, “Orucu ihracatçı, işçi, memur, sanayici tutsun, iftarı ben yapayım” şeklinde olmamalı” dedi.

 

2024 yılında ekonomideki çetin şartların konkordato başvurularında tarihi artışa yol açtığına vurgu yapan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi şöyle konuştu; “2024 yılında 1723 konkordato başvurusu yapılırken, 132 dosyada iflas kararı verildi. 2025 yılında konkordato başvurularındaki artış seyrinin azalması için finansmana erişim kanallarının açılması, döviz kurlarının enflasyon seviyesinde artması gerekiyor. 2024 yılı son günlerinde TCMB’nın faiz indirim kararı güzel bir gelişme. Bu konuda hızlı adımlar atılmasını bekliyoruz. Türkiye, 2024 yılında enflasyonla mücadele programında enflasyonu yüzde 65’ten yüzde 44’e kadar düşürerek kısmen başarılı oldu. 2025’i ekonomik programda Kararlılık Yılı olarak niteliyoruz.”

 

Afyonkarahisar’ın tarih, termal, lezzet ve kültürel zenginlikleri yanında; tarım, sanayi, gıda ve mermer gibi birçok sektördeki üretim gücüyle ülkemizin kalkınmasında önemli bir role sahip olduğunu kaydeden Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ihracatın Afyon’un potansiyelinin dünyaya açılmasında kritik bir rol oynadığına işaret etti.

 

Afyon’un ihracatını artırmak ve müşteri pazarını genişletmek için toplamda 5 adet UR-GE projesi yaptıklarını aktaran Serteser, “Yürütülen projelerimizden biri, “Afyon Mermeri Dünyanın Her Yerinde” diğeri “Yumurta Sektörü Kabuğunu Kırıyor” projeleridir. Afyon Mermeri Dünyanın Her Yerinde URGE projemiz, 34 firmanın katılımıyla devam etmekte. Amacımız, mermer ihracatını artırmak. Bu hedef doğrultusunda, kapsamlı bir ihtiyaç analizi gerçekleştirdik ve firmalarımıza yönelik "Satış Teknikleri ve Pazarlama Teknikleri Eğitimi" düzenledik. Ayrıca, 23-28 Şubat 2025 tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde BIG 5 Fuarı'na katılacağız. Program kapsamında Riyad’ta yer alan firmalar ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştireceğiz. Diğer yandan, Yumurta Sektörü Kabuğunu Kırıyor projemiz, 12 firmanın katılımıyla devam etmekte olup bu proje kapsamında da ihtiyaç analizi faaliyetini tamamladık. Sektördeki firmaların gelişimlerini desteklemek amacıyla eğitim faaliyetlerini planlıyoruz. Eğitimlerden sonra bu sektörümüz için de yurt dışı pazarlama faaliyetlerine başlayacağız” diye konuştu.

 

Merkez 2. OSB’yi Yeşil OSB olarak planlıyoruz

 

Afyonkarahisar'ın sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, Merkez 2. Organize Sanayi Bölgesi'ni 'Yeşil OSB' olarak planladıklarını duyuran ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, şöyle devam etti; “Çevre dostu üretim süreçlerini destekleyecek, enerji verimliliğini artıracak, ihracat odaklı ve bölgemizi örnek bir sanayi merkezi haline getirecek bu proje için altyapı çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Bu vesileyle siz değerli katılımcılarımızı da bu vizyonun bir parçası olmaya, Yeşil OSB projemize yatırım yapmaya davet ediyorum.”

Türkiye’nin mermer ihracatının yüzde 12’sini yaptık

 

Mermer sektörünün, Afyonkarahisar’ın ekonomik kalkınmasında oldukça stratejik bir öneme sahip olduğunun altını çizen Serteser, Afyon’un 2024 yılında 231 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirdiğini, Türkiye’nin toplam doğal taş ihracatından yüzde 12’lik bir pay aldıklarını, Afyonkarahisar’da Afyonkarahisar Blok Mermer Fuarı düzenleyeceklerini, bu fuarın Afyon’un mermer sektörünün gücünü uluslararası arenada sergilemesine aracılık edeceğini sözlerine ekledi.

 

Ekonomi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan’ın moderatörlük yaptığı “Ege İhracat Buluşmaları-Afyonkarahisar” toplantısının birinci oturumunda; Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Genel Koordinatör Vahap Munyar, Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz ve Başdanışman Rüştü Bozkurt, Türk ve dünya ekonomisindeki güncel gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaştı.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz’ın moderatörlük yaptığı ikinci oturumda ise; İhracatı Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Fatih Tuğrul Topaç, Türk Ticaret Bankası Genel Müdür Yardımcısı Zafer Seyar ve Türk Eximbank Denizli Şube Müdürü Mehmet Yıldırım, ihracatçı firmalara sağladıkları finansman, sigorta ve kefalet olanakları hakkında bilgi verdiler.

“Ege İhracat Buluşmaları-Afyonkarahisar” toplantısı öncesinde Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Yalçın Ertan, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Başkan Yardımcısı İbrahim Altınpınar, Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Çelikten, TİM Delegesi Oben İnceler ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ı ziyaret ettiler.