Sürdürülebilirlik faaliyetlerini "Geleceği İyileştirmek” vizyonuyla yürüten Abdi İbrahim, 1 Ocak 2023-31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki çalışmalarını kapsayan 7. Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Raporda; ekosistemin, insanın ve işin geleceğini iyileştirme stratejisi çerçevesinde belirlenen 2030, 2040 ve 2050 sürdürülebilirlik hedeflerine ve bu doğrultuda yürütülen uzun vadeli projelere yer veriliyor. 

Sürdürülebilirlik faaliyetlerini çevresel, sosyal ve yönetişim olarak bütüncül bir bakış açısı ile planlayan Abdi İbrahim, 1 Ocak - 31 Aralık 2023 dönemine ilişkin çalışmalarının detaylarını kapsayan 7. Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Bu zamana kadar iki yılda bir yayımlanan rapor, bundan böyle her yıl düzenli olarak yayımlanacak. 

2010’dan bu yana Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC-United Nations Global Compact) imzacısı olan ve BM’nin belirlediği 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’ndan 10’unu tüm iş süreçlerine, stratejilerine ve operasyonlarına dahil etmeye odaklanan Abdi İbrahim’in açıkladığı rapor; Genel Müdürlük ve Esenyurt Üretim Kompleksi’ni kapsayan kalitatif ve kantitatif verileri içeriyor. Dünyanın önde gelen Küresel Raporlama İnisiyatifi (GRI-Global Reporting Initiative) standartlarına uygun olarak hazırlanan raporda, bağımsız üçüncü taraf bir kuruluş tarafından sınırlı güvence ile doğrulanan 2023 yılına ait Kapsam 1, Kapsam 2 ve Kapsam 3 sera gazı emisyonu verileri de şeffaf bir şekilde paylaşılıyor. 

Uzun vadeli sürdürülebilirlik projeleri ile etki süresini genişletiyor

Türk ilaç sektörünün 23 yıldır kesintisiz lideri olan Abdi İbrahim, sürdürülebilirlik alanındaki kararlı çalışmalarıyla da sektöre öncülük ediyor. Etki alanı boyunca daha sağlıklı, daha yaşanabilir, daha iyi bir geleceğe katkı sağlamak ve geleceği iyileştirmek misyonuyla tüm süreçlerine sürdürülebilirliği entegre ederek bilimin, teknolojinin gücünü kullanan Abdi İbrahim, “ekosistemin, insanın ve işin geleceğini” iyileştiriyor. Abdi İbrahim’in 2030, 2040 ve 2050 yılları için belirlediği ana hedeflerini destekleyen sürdürülebilirlik projeleri, daha az kaynak kullanarak daha fazla değer yaratmaya ve dokunduğu hayatları iyileştirerek sürdürülebilir fayda yaratmayı hedefliyor.

113 yıl önce iyileştirme yolculuğuna başlayan Abdi İbrahim, yenilikçi ve lider çizgisini sürdürülebilir kılma hedefi ve dünyaya “iyi” bir iz bırakma önceliğiyle insanlığa hizmet etmeye devam ediyor. Abdi İbrahim, “HEAL2050” adını verdiği sürdürülebilirlik stratejisini; Avrupa Yeşil Mutabakatı ve BM’nin 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın yanı sıra şirket olarak gerçekleştirdiği önceliklendirme analizi ve belirlediği risk ve fırsatlar çerçevesinde şekillendiriyor. Bu kapsamda, yürüttüğü sürdürülebilirlik stratejisindeki üç temel değerden biri olan Ekosistemin Geleceğini İyileştirmek çatısı altında tüm iş süreçlerinde çevresel ayak izini en aza indirmeyi gözetiyor ve yeşil dönüşüme katkı sağlıyor. 

Abdi İbrahim, çevresel ayak izini azaltmaya odaklanarak, 2030 yılında karbon nötr ve 2050 yılında net sıfır olma hedefine kararlılıkla ilerliyor. Şirket, Esenyurt Üretim Kompleksi ve Genel Müdürlük binalarında kullandığı elektriği %100 yenilenebilir elektrik kaynaklarından sağlayarak 29.146 ton CO₂e sera gazı emisyonunun önünü geçti. 2020 yılında Global Compact Türkiye, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Türkiye ve TÜSİAD iş birliğinde, plastik kirliliği ile mücadele etmek amacıyla oluşturulan İş Dünyası Plastik Girişimi’ni imzalayarak 17 ton plastik azaltmayı taahhüt eden Abdi İbrahim, 2023 yılı içerisinde toplam 127 ton plastik azaltarak hedefinin üzerinde bir performans göstermeyi başardı. Çevresel etkiyi azaltma çalışmaları ile 204 ton su kazanımı sağladı. 

 

Abdi İbrahim’in uzun vadeli değer yaratma stratejisi kapsamında bir diğer değer olan İnsanın Geleceğini İyileştirmek çatısı altında tüm paydaşlarının sosyal refahını gözeten, etki derecesi yüksek projeler hayata geçiriyor. Sektöründe istihdam alanında da lider olan Abdi İbrahim, yetenek yönetimini yüksek öncelikli konuları arasında görüyor. Stratejik öncelikleri desteklemek ve ortak bir kültür yaratmak amacıyla gelişim çözümlerinin sunulduğu Abdi İbrahim Akademi’de 2023 yılında kişi başı ortalama eğitim saati 26’ya yükseldi. Sosyal sorumluluk alanında ise Abdi İbrahim Vakfı, kanser tedavisi gören çocuklara ve ailelerine barınma olanağı sunan İyilik Evi ile yüzlerce insana dokundu. Şirket; toplumsal eğitim programları "Sağlıkta Sosyal İnovasyon”, “Gençlerde Bilim Farkındalığı Oluşturma”, “Şirket Gönüllülük Projeleri” başlıklarında etki alanı çok yüksek pek çok projeyi hayata geçirdi.   

Biyoteknolojik ürünleri hücreden itibaren ülkede üretme vizyonuna sahip olan Abdi İbrahim, İşin Geleceğini İyileştirmek başlığı altında, geniş ürün portföyü oluşturmak üzere yatırımlar yapıyor. Şirket, iş modelini geliştirecek araştırmaları yaparken, bu dönüşüme tedarik zincirini de dahil ederek sorumlu satın alma ilkelerine göre hareket ediyor. Abdi İbrahim, ürün geliştirme ve Ar-Ge çalışmalarında liderliğini uluslararası seviyeye taşımak için 2023 yılında 320 milyon TL Ar-Ge harcaması, 125 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleştirdi. Sorumlu tedarik zinciri uygulamaları ile yerel tedarikçilerin oranını %74’e yükseltti. Steril Oftalmoloji & Steril İnhalasyon Tesisi gibi yenilikçi projelerle sektöre katma değer sağlamaya devam ediyor.

Dr. M. Oğuzcan Bülbül: "2050 yılına kadar net sıfır bir şirket olma kararlılığıyla çalışıyoruz”

Abdi İbrahim İnsan Kaynakları, Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Dr. M. Oğuzcan Bülbül, raporun içeriğine dair şunları söyledi; “Abdi İbrahim olarak, dünyadaki gelişmelere paralel şekilde sürdürülebilirlik çalışmalarımızı hızlandırarak HEAL2050 stratejimizi hayata geçirdik. Bu vizyon ile daha az kaynak kullanarak çevresel etkilerimizi azaltmayı ve toplumsal fayda yaratmayı amaçladık. Genel Müdürlük ve Esenyurt Üretim Kompleksimizde %100 yenilenebilir elektriğe geçiş yaparak karbon ayak izimizi azaltma yolunda önemli bir adım attık. 2030 yılına kadar karbon-nötr bir şirket olma ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefiyle kararlılıkla çalışıyoruz. 2020’den bu yana CDP (Carbon Disclosure Project) raporlamasına katılarak sürdürülebilirlik performansımızı uluslararası platformlarda sergiledik. 2023 yılında CDP İklim Değişikliği Programı'nda A Listesi'ne giren ilk Türk ilaç şirketi olarak uluslararası alanda önemli bir başarıya imza attık. HEAL2050 hedeflerimiz doğrultusunda adımlarımızı daha da ileri taşımak için güçlü projelere imza attık. Sürdürülebilirliğin başta çalışanlarımız olmak üzere tüm paydaşlarımızca sahiplenilen bir alan olarak tanımlanması için sürekli öğrenmeyi destekleyen projeler yürütüyoruz. İklim krizi, enerji ve su tasarrufu, atık yönetimi, üretimde verimlilik ve çevre odağında yenilikçi yaklaşımların işe entegrasyonu gibi alanların yanı sıra eğitimde ve sağlıkta fırsat eşitliği, toplumsal cinsiyet eşitliği; bilim, spor ve eğitim alanında farkındalık yaratacak destek programları ile toplumsal fayda çalışmalarımızla da fark yaratmaya odaklanıyoruz. Abdi İbrahim olarak, bundan böyle her yıl düzenli olarak yayımlayacağımız sürdürülebilirlik raporlarımızla, uzun vadeli projelerimizi kamuoyu ile paylaşacağız. 2030, 2040 ve 2050 için belirlediğimiz ana hedeflerle desteklediğimiz 7. Sürdürülebilirlik Raporumuzda yer alan uzun soluklu projelerimiz, daha sürdürülebilir bir geleceğe katkı sunma kararlılığımızın birer göstergesidir.”