Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Türkiye Temsilcisi Dr. Nezir Hekim, şu ana kadar bir sonuç alınmayan Suriye Anayasa Komitesi'nin Cenevre toplantılarındaki detayları anlattı. 

Son görüşmeler diğerlerinden farklı geçti

Hekim, son görüşmelerin diğer görüşmelere nazaran daha farklı olduğunu belirterek rejimin tavrının değiştiğini ve Rusya'nın görüşmelerde rejime daha ciddi olması gerektiğine dair uyarı yaptığını söyledi.

Toplantılarda şu ana kadar olumlu bir adım görmediklerini vurgulayan Hekim, "Görüşmelerin gündemi anayasa olmasına rağmen genel olarak anayasa konuşulmuyor. Anayasaya ilişkin herhangi bir ayrıntıya girilmiyor. Bizim isteğimiz önümüzdeki görüşmelerde bu konunun ciddi şekilde ele alınması." dedi.

TERÖR ÖRGÜTÜ PKK CENEVRE'DE MASAYA OTURTULMAK İSTENİYOR

PKK terör örgütünün Cenevre'de masaya oturtulmak istendiğinin altını çizen Hekim, bu durumu Mısır, Rusya ve Esed rejiminin YPG'nin siyasi kolu olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki anlaşmaya bağlıyor.

Özellikle Kahire'deki temsilciler ile SDG arasındaki ilişkilerin detaylı olarak takip edildiğini bildiren Hekim, "Aynı şekilde Moskova heyeti ile SDG arasında yakın ilişki olduğu açık şekilde ortada. Mısır, Rusya ve rejim ellerinden geldiğince SDG'yi kolluyor. Şunu çok iyi bilmeliler ki terör örgütleri bizim kırmızı çizgimizdir. Terör örgütünün o masada yer almasına asla izin vermeyiz." dedi.

ÖZERKLİK VAATLERİ TÜRKİYE İÇİN TEHDİT

Küçük ülkelerin SDG'ye özerklik vaat ettiğini ve bunun yalnızca Suriye için değil, Türkiye, İran ve Irak için de tehlike oluşturduğunu söyleyen Hekim, "Suriye'de başarılı olmaları, bu ülkelerde de başarılı olacakları anlamına geliyor. Bu oluşumlara ilişkin Cenevre'de bir konuşma geçmedi. Ancak bu planların yapıldığını çok iyi biliyoruz. Süreci Türkiye ile birlikte işbirliği içerisinde yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.