Dünyada satılan SİHA’ların Türk ürünü olduğu bildirildi. Savunma Uzmanı Turan Oğuz, “Hem ürün iyi, hem teslimat hızlı. İşinizi iyi yaptığınızda elbette birinci olursunuz” dedi.
 
Ambargolar nedeniyle savunma sanayisinde yerli üretime ağırlık vererek büyük atılım yapan Türkiye, birçok ülkeyi geride bırakarak dünyanın en büyük SİHA tedarikçisi oldu.
 
İnsansız Hava Araçları (İHA) ile ilgili rapor hazırlayan ABD merkezli Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi’nin (CNAS) değerlendirmelerine göre, Türkiye küresel savunma sanayii açısından çarpıcı bir gelişme yaşıyor. İsrail ve ABD’nin İHA ve SİHA pazarındaki hâkimiyetinin çoktan geride kaldığına dikkat çekilen raporda, Çin, Türkiye ve İran’ın düşük maliyetli SİHA’lar geliştirdiği vurgulandı.
 
Türkiye’nin SİHA pazarındaki yükselişine katkıda bulunan çeşitli faktörlere de dikkat çekilen raporda, Libya, Karabağ ve Ukrayna’daki savaş alanlarından kullanılan SİHA’ların savaşların seyrindeki etkisine işaret edildi. Rapora göre, dünya çapındaki SİHA satışlarının yüzde 40’ı Avrupa’daki ülkelere yapılırken, Türkiye’nin etkisiyle özellikle 2020 yılından bu yana SİHA transferlerinin Afrika ülkelerine yapıldığının altı çizildi.
 
ABD’nin Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi’ne (MTCR) kendi kendine dayattığı bağlılığın, Çin ve Türkiye’de rekabete yol açtığına ve Washington’ın nüfuzunun yolunun daraltıldığına vurgu yapıldı. 2022’de altı yeni ülkenin SİHA satın aldığının ve bunların hepsinin Bayraktar TB2 İHA’ları olduğunun belirtildiği raporda, Çin’in İHA satışlarının 2014’te zirveye ulaştığı ancak ve 2021’de de Türkiye’nin, dünyanın en büyük tedarikçisi olarak Çin’i geride bıraktı kaydedildi.
 
CNAS raporuna göre 1995-2023 yılları arasında küresel çapta 633 SİHA satıldı, 2018’den bu yana ise Çin, Türkiye ve ABD, 40 farklı ülkeye toplam 69 SİHA satışı gerçekleştirdi. Bu SİHA satışlarının yüzde 65’ini Türkiye yaparken, Çin yüzde 26, ABD ise yalnızca yüzde 8 satışı gerçekleştirdi. Raporda, Türkiye’nin insansız hava araçlarını diğer ülkelerden daha hızlı bir şekilde teslim etme kabiliyetine sahip olduğu ve bunun da satış sayılarında etkili olduğu belirtildi.

 


 
Kaynak: Türkiye Gazetesi