Bilim insanları, dünyanın nasıl işlediğine dair anlayışımızı temelden değiştiren ve yepyeni teknolojilere önayak olabilecek bir su olayı keşfetti.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bir ekip "fotomoleküler etki" adı verilen ve suyun ısı kaynağı olmadan sadece ışık kullanılarak buharlaşabileceğini ilk kez gösteren bir süreci ortaya çıkardı.
Araştırma aynı zamanda bulutların Güneş ışığını neden fizik kurallarına meydan okuyan bir şekilde emdiğine dair 80 yıllık bir gizemi de çözebilir. Bilim insanları ve iklimbilimciler, bulutların teorinin mümkün gördüğünden daha fazla ışığı nasıl emdiğine dair tutarsızlığı onlarca yıldır anlamaya çalışıyor.
Purdue Üniversitesi'nde makine mühendisliği profesörü olan ve araştırmada yer almayan Xiulin Ruan, "Isı yerine ışığın neden olduğu buharlaşma bulgusu, ışık-su etkileşimi hakkında yeni yıkıcı bilgiler sağlıyor" dedi.
Güneş ışığının bulut, sis, okyanuslar ve diğer doğal su kütleleriyle nasıl etkileşime girerek hava durumunu ve iklimi etkilediği üzerine yeni bir anlayış kazanmamızı sağlayabilir... Bu araştırma, camiada hemen genel kabul görmeyen ancak doğrulanması zaman alan, bazen uzun zaman alan, gerçekten devrim niteliğindeki nadir keşifler arasında yer alıyor.
MIT
MIT araştırmacıları sadece ışık kullanarak suyu buharlaştırabilen yeni bir olay keşfetti (MIT/Bryce Vickmark)
Bu keşif, iklim değişikliği hesaplamalarından hava tahminlerine kadar her şeyi etkileyebilirken, enerji ve temiz su üretimi gibi alanlarda da yeni pratik uygulamaların önünü açabilir.
Araştırmacılara göre, ilk uygulamalar muhtemelen güneş enerjisiyle tuzdan arındırma sistemlerinde görülecek ve mevcut tekniklerden daha verimli bir şekilde tatlı su üretilmesine olanak sağlayacak.
Boru hattı
İspanya'daki Avrupa'nın en büyük içme suyunu tuzdan arındırma tesisinde deniz suyunu filtrelere taşıyan boru hattı (Associated Press)
Araştırmada yer alan MIT profesörü Gang Chen, "Bunun pek çok uygulaması olduğunu düşünüyorum" dedi.
Tüm bu farklı yönleri keşfediyoruz. Ve elbette, bulutların iklim üzerindeki etkileri gibi temel bilimi de etkiliyor, çünkü bulutlar iklim modellerinin en belirsiz yönü.
Bulgular Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) akademik dergisinde "Photomolecular effect: Visible light interaction with air-water interface" (Fotomoleküler etki: Görünür ışığın hava-su ara yüzeyiyle etkileşimi) başlıklı bir çalışmada yayımlandı.
Çalışmada bilim insanlarının, görünür ışık spektrumundan gelen fotonların havaya maruz kalan su kümelerini “parçalayabildiğini” kanıtlamak için titizlikle yürüttükleri 14 deney anlatılıyor.
Çalışmada ayrıca fotomoleküler etkinin laboratuvarla sınırlı olmadığı ve doğada yaygın görüldüğü ileri sürüldü.
Georgia Tech'te makine mühendisliği doçenti olan ve araştırmada yer almayan Shannon Yee, "Makaledeki gözlemler, buharlaşmanın kinetiği hakkındaki düşüncelerimizi temelden değiştiren yeni bir fiziksel mekanizmaya işaret ediyor" dedi.
Suyun buharlaşması kadar sıradan bir şey hakkında hâlâ bir şeyler öğrenmekte olduğumuzu kim düşünebilirdi ki?