C/2023 A3'ün parlaklığının, tahmini 80.000 yıllık yörüngesinde Güneş'e en yakın noktası olan perihelion'a ulaştığı 27 Eylül Cuma günü zirveye ulaşması bekleniyor.
Kuzey Yarımküre'deki gökyüzü gözlemcileri, 27 Eylül Cuma ve 2 Ekim Çarşamba günleri arasında kuyruklu yıldızı gün doğumundan yaklaşık 30 dakika önce doğu-güneydoğu ufkunun birkaç derece üzerinde görebilecekler.
29 Eylül Pazar ve 30 Eylül Pazartesi günleri ise C/2023 A3'e narin bir hilal eşlik edecek.
C/2023 A3 çıplak gözle görülebilse de kuyrukluyıldızlar değişken ve tahmin edilmesi zor olabilir, bu nedenle iyi bir dürbün ya da küçük bir teleskopla daha iyi bir görüntü elde etmek akıllıca olabilir.
Kuyrukluyıldızı nasıl görürseniz görün, kuyrukluyıldızı oluşturan toz ve buzun Güneş'e yaklaştıkça hafifçe erimesinin bir sonucu olarak oldukça büyük bir tozlu kuyruk görmek mümkün olmalıdır.
Ne kadar parlak olacağı gizemini korusa da, bazı gökbilimciler gece gökyüzündeki en parlak 20 yıldız kadar parlak olabileceğini tahmin ediyor.
C/2023 A3, 30 Eylül'e kadar kuzey enlemlerinin ortasındakiler için şafağın ışığında kaybolmuş olacak, ancak ekvatora yakın olanlar C/2023 A3'ü 2 Ekim'e kadar görebilecekler.
-Bu tarihten sonra kuyruklu yıldız Güneş'in parıltısında kaybolacak ve Dünya'ya en yakın noktada olacağı 12 Ekim Cumartesi günü Kuzey Yarımküre'nin gece gökyüzünde yeniden ortaya çıkacak.
O zaman batı ufkuna yakın bir konumda olacak.
KAYNAK: DAİLY MAİL | HABER7