Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte telefon kullanımı da her geçen gün artmaya devam ediyor. Bizi 3G'den bir buçuk adım öteye taşıyan 4,5G için beklenen tarih geldi.
 
SIM kartlarını önceden 4,5G uyumlu kartlarla değiştirmiş olanlar, 4,5G'nin keyfini çıkarmaya başladılar bile. Türkiye'de son dönemde mobil hat teknolojisi için sim kartlar ile ilgili flaş bir hamle geldi. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren bir çok mobil hattın ve cihazın artık 4.5 G teknolojisine geçiş yapması gerekiyor.
 
4,5 G teknolojisine geçmeyen ve eski hattını kullanmaya devam eden vatandaşlar telefonun çekmemesi ya da internetin yavaş olması gibi sorunları beraberinde getiriyor. Sim kart değiştirme ücreti operatörlere bağlı olarak değişiyor. En düşük sim kart değiştirme bedeli 268 TL olarak belirtildi.

Ancak bazı operatörlerde kampanyalı olarak taahhüt verilmesi durumunda ücretsiz değişim imkanı da bulunuyor. Örneğin 1 sene taahhütlü bir tarifeye geçiş yapan kişilere ücretsiz 4.5 G destekli sim kart verilebiliyor.
 
Öte yandan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt altına alınmasına dair yönetmelikte de değişiklik yaptı.
 
Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, kullanılmayan, kaçak, kayıp, çalıntı, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş ya da başka cihazlara kopyalanmış, cihazların beyaz listeden çıkarılarak siyah listeye dahil edilmesi ve bağlantısının kesilmesi için belirlenen süre 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 7 yıldan 1 yıla indirilecek.
 
Bu kapsamda, BTK'nın veri tabanında yer alan ve kesintisiz 1 yıl süreyle kullanılmayan cep telefonlarının iletişim bağlantısı 24 saat içinde kesilecek, cihaz bilgileri siyah listeye dahil edilecek. Siyah listeye alınan cihazın bir abone numarası ile tekrar kullanılması halinde, GSM operatörü tarafından yapılan bildirim sonrası cihaza ait IMEI numarası tekrar kayıtlı hale getirilerek beyaz listeye alınacak. Bu talep daha önce cihazın ithalatçısı veya imalatçısı aracılığıyla yapılabiliyordu.
 
Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, siyah listeye alınan bir cihazın son kullanıcısının BTK kayıtlarıyla uyuşmaması halinde, ilgili cihazın IMEI numarasının tekrar kayıtlı hale getirilmesi talebi cihazın ithalatçısı veya imalatçısı aracılığıyla yapılabilecek. Cihazın ithalatçısı veya imalatçısının tasfiye veya terkin edilmiş olması durumunda gerekli bilgi ve belgeler tamamlanarak BTK'ya başvuru yapılabilecek.