Glisemik indeks (Gİ), belirli yiyeceklerin kan şekeri seviyelerini nasıl etkilediğini ölçer. Kan şekerini dengelemek isteyen bireyler, düşük ya da orta Gİ değerine sahip besinleri tercih etmelidir. Bu, kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere neden olmadan daha istikrarlı bir kontrol sağlar. Bu besinler sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumak isteyenler için en iyi yiyeceklerin başında geliyor.
FASULYE Fasulyeler lifler açısından zengindir ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Siyah fasulye de dahil olmak üzere tüm fasulyeler karbonhidrat içerir, ancak aynı zamanda önemli miktarda diyet lifi, protein ve nispeten düşük bir glisemik indeks oranıyla ile kan şekerini dengelemek için idealdir.
ISPANAK Ispanak çok iyi bir diyet lifi, vitamin, folat, klorofil, manganez, kalsiyum, potasyum, çinko, fosfor, protein ve karoten kaynağı olan dört mevsim tüketilebilen bir sebzedir.
Ispanağın glisemik indeksi neredeyse sıfırdır ve bu nedenle şeker hastalığına karşın kan şekerini stabilize etmede çok faydalıdır.
TATLI PATATES Patates ailesinin en sağlıklı olanı haşlanmış tatlı patateslerin glisemik indeksi 44'tür.
Bu nedenle şeker hastaları için de süper bir besin olarak kabul edilirler.
American Journal of Clinical Nutrition'a göre orta düzeyde tatlı patates yemek, şeker hastalığınız olsa bile kan şekeri seviyenizi sağlıklı aralıkta tutmanıza yardımcı olacaktır.
ORMAN MEYVELERİ Meyveler, metabolize edilmesi gerekmeyen fruktoz adı verilen doğal bir şeker içerir; dolayısıyla meyve vücutta iyi tolere edilir.
Günde iki porsiyon tüketmeniz önerilir, ancak mümkün olduğunca daha düşük şeker oranına sahip orman meyvelerini tercih etmeye özen gösterin.
DOMATES Taze domates ölçülü tüketildiğinde kan şekeri seviyenizi düzenlemek için ideal bir besindir. Örneğin, 1 kase çeri domates 5.8 gr karbonhidrat ve 1.8 gr lif içerir, bu 4 gr net karbonhidrata eşdeğerdir.
1 orta boy bütün domates ise 4.8 gr karbonhidrat ve 1.5 gr lif veya eşdeğeri içerir. 3.3 g net karbonhidrat. Tahmini glisemik indeksi 2 ila 4'tür.
YULAF EZMESİ Araştırmalar, tam tahıllar ve yüksek lifli yiyecekler yemenin diyabet riskini yaklaşık 5 ila B oranında azaltmaya yardımcı olduğunu doğrulamıştır.
Yulaf ezmesi yüksek lif ve tam tahıllardan oluşur.
Ek olarak, glikoz emilim hızını yavaşlatan ve böylece kan şekeri seviyelerinin doğru seviyelerde tutulmasını sağlayan çözünür lifler içerir.
FINDIK Yapılan araştırmalara göre, her gün kuruyemiş yemek, tip 2 diyabetin kontrolüne yardımcı olmaktadır.
Kraker gibi çoğu insan tarafından tüketilen atıştırmalıklara kıyasla karbonhidrat oranı da çok daha düşüktür.
MANTAR Tükettiğiniz mantarın türüne bağlı olarak, her zaman glisemik indeks düşük olarak kabul edilse de değişiklik gösterebilir.
Tartışmasız besinsel faydaları ile bir yemeğe yepyeni bir lezzet katma avantajına da sahiptir. Kültür mantarı, etli dokuları ve besin değerleri nedeniyle sıkça tercih edilmektedir. 100 gramında 22 kalori vardır.
KARNABAHAR Karnabahar gibi turpgil sebzeler glisemik açısından oldukça faydalıdır.
Bu sebzeler, kalp hastalıkları ve kanser önleyici özellikleri ile bilindiği gibi sağlık için de sık sık önerilmektedir.
Düzenli olarak tüketildiğinde, bu sebze oldukça çok sağlıklıdır ve vücutta iyi emilir.
Her gün aynı yiyeceği yemekten kaçınmak için diğer turpgil sebzelerle değiştirerek tüketilebilir.
HİNDİSTAN CEVİZİ Hindistan cevizi doymuş yağlar arasında üst sıralarda yer alır, ancak dikkatli kullanılırsa kan şekeri seviyeleriniz için bir tehdit oluşturmaz.
Hindistan cevizi, farklı yemek türlerini tatlandırmak için kullanılır.Hindistan cevizi sütü, hindistan cevizi unu, eti ve ayrıca hindistan cevizi suyu gibi farklı kısımları kullanılabilir.
Bununla birlikte, glisemik indeksi ve beslenme yararlarını belirlemek için hangi kısmı kullandığınızı bilmek önemlidir.
ELMA Günde bir elma doktoru uzak tutar derler. Bunun nedeni, elmanın size lif, vitamin ve mineraller sağlaması ve çok çeşitli besleyici faydalar sağlamasının yanı sıra düşük glisemik indeksi 39 olmasıdır.
Çok az hazırlık gerektirir, özel bir saklama koşulu gerektirmez ve ayrıca taşınması kolaydır.
BEZELYE Bezelyenin her 100 gramlık porsiyonda sadece 81 kalori bulunmaktadır.
Ayrıca yüksek miktarda lif ve yeterli miktarda potasyum içerirler.
Ek olarak, c vitamini ve protein kaynağı olmasının yanında glisemik indeksi 39'dur.
SÜT Süt, yüksek proteinin yanı sıra kalsiyum ve D vitamini sağlamasıyla bilinir.
Diyabetik olduğunuzda bir bardak süt, glisemik indeksi 31 olarak düşük GI gıdaların arasında bulunduğu için önerilmektedir.
MERCİMEK Mercimek lif, mineral ve vitaminler açısından oldukça zengindir.
Yavaş yavaş popülerleşen bu yiyecek konu kan şekeri olduğunda genelde gözardı edilmektedir. Glisemik indeks sıralaması 30'dur.