EKONOMİ
16 Ekim 2024, Çarşamba, 07:05

Yapay zeka teknolojileri robo-danışmanların ötesine geçerek servet yönetimi alanına geçmeyi hedefliyor.

Yapay zeka teknolojileri robo-danışmanların ötesine geçerek servet yönetimi alanına geçmeyi hedefliyor. Ancak uzmanlara göre teknolojinin aşması gereken büyük bir ‘insani’ engel var

Aktif servet yönetimi, geniş bir ürün yelpazesi üzerinden müşterilerin değişen ihtiyaçlarına ve koşullarına göre düzenleme yapmaya çalışır. Ancak özel servet yönetimi tavsiyeleri almak pahalıdır. Dolayısıyla yapay zeka teknolojileri bu alandaki en büyük fırsatlarından birini öne çıkarıyor. Zira yapay zeka teknolojilerinin sağlayacağı servet yönetimi hizmetleri maliyet sebebiyle dışarıda tutulan kesimlerin de sektöre girmesini sağlayabilir.

Financial Times’ın haberine göre robo danışmanlar insan alternatiflerinin olduğu yerlerde pek fazla popüler olamadılar. Zira Morgan Stanley Küresel Araştırmalar Birimi’nin eski başkanı olan Juan Luis Perez robo danışmanların binlerce fon, hisse senedi ve tahvil arasından bir bireye en uygun portföyü tasarlayabildiğini kabul ediyor. Ancak Perez bu portföyü destekleyecek altyapı olan etkin iletişimin eksik kaldığına dikkat çekiyor. Finans uzmanına göre yapay zeka odaklı finansal tavsiyelerin üstesinden gelmesi gereken en önemli engel bu etkin iletişim:

“Bir müşteri veya danışman çoğunlukla servet yönetimi tavsiyesi maliyetlerini en aza indirmek istiyorsa, basit, kural tabanlı motorların işi yapacağını varsaymak güvenlidir. Otomatik tavsiye, sofistike, kullanıcı dostu arayüz ve maliyet açısından giderek daha iyi hale gelecektir. Ancak, en katma değerli müşterileri yakalamak için bir robo-danışmanlar ordusu kurmaya çalışan biri için daha derin sorun başka bir yerde yatıyor.

Nigel Lawrence, The Atomic Human (Atomik İnsan) adlı son kitabında, bir bilgisayarla iletişim kurarken yaşadığımız zorluklar için ikna edici bir durum ortaya koyuyor. Makineler, sahip olduğumuz, satın aldığımız veya tıkladığımız şeyler hakkında birçok istatistiksel bilgiyi emer. Her bir finansal aracın özelliklerini ve geçmiş getirilerini hesaplayabilirler. Ama bizi biz yapan anlatılara, beklentilerdeki değişimlere erişemezler. Tıpkı atasözündeki gibi… Birbirimiz hakkında özellikle de bir bilgisayarlarla karşılaştırıldığında söyleyebildiğimizden daha fazlasını biliyoruz.”
Perez insanların yatırım yapma kapasitesinin birlikte hareket etmeyi içeren birçok beceriyi gerektirdiğine dikkat çekti. Tasarrufların planlanması, tüketimin ertelenmesi ve yatırım planlarının uygulanması gerekiyor. Ancak bunlar sıradan bir internet sitesindeki planlama bir yana mali danışmanlarla birlikte yapılması için dahi fazla kişisel bir durum. Finans uzmanına göre baş yatırım görevlisinin çözüm üretirken öngörülerinden faydalanarak da bir reçete sunması gerekiyor. Sonuç olaraksa müşterilerin çoğunluğu için belirli ince ayarlamalarla 60/40 hisse senedi tahvil portföyü ortaya çıkabilir. Bu tip portföyler de çok fazla yapay zeka bilgisi gerektirmez.

Yapay zekayı finansal danışmanın çalışma biçimine uyarlayarak ilerleme kaydedilebilir. Yapay zeka benzer müşterilerin satın alma eğiliminde olduğu benzer ürünleri tavsiye eden arama motorlarının ötesine geçmesi gerekir. Programlar, bir müşteriyle olan etkileşimlerden daha fazla bilgi alacak kadar esnek olmalı ve teklifleri hem danışman hem de yatırımcı için anlaşılır hale getirmelidir.

Önerilen bir portföy, meslekten olmayanların terimleriyle açıklanamıyorsa, satmayacaktır. Portföy beklenen getirileri sağlayamıyorsa, danışmanların ve müşterilerin nedenini anlamaları gerekir.
Perez’e göre varlık yönetimi firmaları yapay zeka alanındaki gelişmelerin merkezi planlamalar için farklı bir rol anlamına geldiğini fark etmesi gerekiyor. Baş yatırım sorumlularını ve kod yazarları için esnek bir program oluşturulabilir. Ancak müşteriye veya danışmanlara gönderildiğinde her şey plana uygun gitmeyebilir. Örneğin yüksek kâr marjlı ürünler satış baskısını karmaşıklaştırabilir. Uyum ve risk konusunda farklı zorluklar ortaya çıkabilir.

Finans uzmanı bugünden geleceğe bakıldığında büyük dil modellerinin ve yapay zeka teknolojilerinin çok fazla şey vadettiğini belirtiyor. Ancak Peres’e göre birçok insan emeklilik birikimlerinin yönetimi için insanlara güvenmeye devam edecek. Yine de Silikon Vadisi haklıysa ve yapay zeka danışmanlar konuşmalarıyla yatırımcılarını rahatlatacak kadar akıcı bir noktaya ilerlerse sektörde yeni bir işten çıkarma dalgası tetiklenebilir.