YAŞAM
26 Eylül 2020, Cumartesi, 11:00

Restorasyon yapacağı gerekçesiyle 1800'lü yıllarda Ayasofya'da çalışma izni alan Albert-Sorlin Dorigny isimli bir diş hekimi, tamire ihtiyaç olmayan çinileri söktü, yerine sahtelerini koyarak eserleri Paris'e kaçırdı. Türkiye, 14 yıldır peşinde olduğu tarihi eserler için tekrar harekete geçti.

1800'lü yıllarda İstanbul'da diş hekimi olarak görev yapan Albert-Sorlin Dorigny isimli şahıs, restorasyon yapacağı gerekçesiyle Ayasofya'da çalışma izni almasının ardından çinileri Paris'te bir fayans fabrikasında yaptırdığı sahte çiniler ile değiştirdikten sonra Paris'e dönerek eserleri Louvre Müzesi ile Musée des Art Decoratifs ve Musée de Serves'deki koleksiyonlara sattı. 

SAHTEKARLIK YILLAR SONRA ANLAŞILDI

Türkiye, eserlerin sahte olduğunu yıllar sonra fark edince harekete geçti. Ayasofya bahçesinde yer alan Sultan I. Mahmud Kütüphanesi, II. Selim Türbesi'ne ait çini karolar ve Sultan II. Selim Türbesi'nin girişindeki çini panonun Türkiye'ye geri getirilmesi için 2006 yılından beri uğraşan Kültür ve Turizm BakanlığıDışişleri Bakanlığı aracılığı ile taleplerini yeniden hatırlattı.

FRANSA CEVAP VERMİYOR

Bakanlıkların araya girip sık sık konuya hatırlatmasına rağmen Fransa'dan konuya ilişkin yapıcı bir tavır sergilenmedi. Konu Fransız makamlarına defalarca kez iletildi. Ancak Fransa, son yapılan başvuru da dahil olmak üzere bunların hiçbirine yanıt vermedi.