YAŞAM
02 Aralık 2024, Pazartesi, 07:00

Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) raporuna göre, Türkiye’de ortalama bir haneden kaynaklı su sızıntıları her yıl 37 bin 850 litreden fazla suyun israfına neden oluyor. Bu, 11 milyondan fazla evin yıllık kullanımına eşdeğer miktarda su israfı anlamına geliyor.

Su hayattır. Canlılar, hayatlarını sürdürebilmek için suya ihtiyaç duyarlar. Ancak ne yazık ki artan nüfus, küresel ısınma, bilinçsiz su kullanımı ve su kaçağı gibi nedenlerle dünyadaki tatlı su kaynakları hızla tükeniyor. Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, dünya genelinde 80 ülke su sıkıntısı çekiyor. Türkiye ise su stresi altında olan ülkeler arasında yer alıyor. 

“Gelecekte su sıkıntısı yaşamamak için suyu dikkatli ve bilinçli kullanarak israfı önlemek gerekiyor” diyen Evjet İş Geliştirme Koordinatörü Kağan Kınay, evlerdeki damlayan muslukların ve duş başlıklarının neden olduğu su israfına dikkat çekti: 

“Su kaçakları, birçok evde fark edilmiyor veya görmezden geliniyor. Ancak evsel sızıntılar; su israfına, maddi kayıplara ve yapısal hasarlara yol açıyor. Saniyede bir damla sızdıran bir musluk yılda 11 bin 300 litreden fazla su israfına neden oluyor. Bu, 180 defa duş almak için gereken su miktarına denk geliyor. Dakikada 10 damla sızdıran bir duş başlığı ise yıla 1900 litreden fazla suyun israfına neden oluyor. Bu ise bulaşık makinesinde 60 kez bulaşık yıkamak için gereken su miktarına denk geliyor.


“Su sızıntıları nedeniyle her yıl 37 bin 850 litreden fazla su israf oluyor”

Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) raporuna göre, ortalama bir haneden kaynaklı su sızıntıları her yıl 37 bin 850 litreden fazla suyun israfına neden oluyor. Bu, her yıl 11 milyondan fazla evin yıllık kullanımına eşdeğer miktarda su israfı anlamına geliyor. Bu nedenle gelecek nesillerin suya erişimi için su israfının önlenmesi gerekiyor. 

“Su kaçaklarının onarımı, su faturalarında yüzde 10 tasarruf sağlıyor”

Su kayıplarını önlemenin ekolojik olduğu kadar ekonomik faydaları da bulunuyor.   Çünkü kolayca giderilebilecek ev tipi su kaçaklarının onarımı, su faturalarında yaklaşık yüzde 10 tasarruf sağlıyor.” 

EVJET’in sıhhi tesisat kapsamında sunduğu hizmetler sayesinde su israfının önlenebileceğini belirten Kağan Kınay, sızıntıların tespiti ve önlenmesi için izlenmesi gereken adımları paylaştı:  

4 kişilik bir ailenin su kullanımı ayda 45 bin 500 litreyi aşıyorsa dikkat!

“Vatandaşlarımızın, sızıntıları tespit etmek için öncelikle su kullanımlarını incelemeleri gerekiyor. Dört kişilik bir ailenin su kullanımı ayda 45 bin 500 litreyi aşıyorsa ciddi bir sızıntı sorunu olması muhtemeldir. Su sızıntısı olup olmadığını anlamak için suyun kullanılmayacağı iki saatlik bir zaman diliminden önce ve sonra su sayıcının kontrol edilmesini öneriyoruz. Su kullanımı olmadığı halde sayaç, 2 saat önceki değeri göstermiyorsa bir sızıntı var demektir. 


Tuvaletteki sızıntıyı anlamak için de tuvalet tankına bir damla gıda boyası damlatmak gerekiyor. Renk, 10 dakika içinde klozetin içinde beliriyorsa bir sızıntı var demektir. Yalnız tankın lekelenmesini önlemek için bu deneyden 10 dakika sonra sifonun çekilmesi gerekiyor.

EVJET olarak, alanında uzman ustalarımız ile yaşam alanlarındaki; musluk, duş başlığı, tuvalet kapağı ve vanalardan kaynaklı su sızıntısı sorunlarının tespiti ve çözümü konusunda müşterilerimize pratik ve ekonomik çözümler sunuyoruz. Hatta çoğu zaman sızdıran bir duş başlığını, boru bandı veya bir anahtar kullanarak ve sıkı bir bağlantı sağlayarak düzeltebiliyoruz.” dedi.