SAĞLIK
29 Nisan 2021, Perşembe, 13:15

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye'de kısmi de olsa var olan aşı karşıtlığı ile ilgili açıklamalar yaptı. Çolak, aşı karşıtlığının oluşmasında bilgi kirliliği ve spekülasyonların etkili olduğuna dikkati çekti.

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye'de kısmi de olsa var olan aşı karşıtlığı ile ilgili açıklamalar yaptı. Çolak, aşı karşıtlığının oluşmasında bilgi kirliliği ve spekülasyonların etkili olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de hali hazırda aşı hakkı olduğu halde Covid-19 aşısı olmak istemeyen 65 yaş üstü vatandaşların oranı % 25'e ulaşmış durumda. Aşı olmak istemeyenlerin iknası amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ikna timleri kuruldu.

Dünyada da yaygın görülen ve Türkiye'de de kısmen yaygın olan aşı karşıtlığında, çevrede yayılan spekülasyon ve bilgi kirlilikleri etkili oluyor.

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, aşılamanın Covid-19 ile mücadelede önemine dikkat çekti.

Çolak, 'Bütün hastalıkların bilhassa da enfeksiyon türü hastalıkların en mühim argümanı ya da onu tedavi edecek en mühim gücü aşıdır. Dolayısıyla aşı mühim bir olgu. Önemli ve hayat kurtaran bir ürün. İnsanlık 1720'li senelerde aşıyı bulmuş ve aşı sayesinde dünün konuştuğumuz hastalıkları ortadan kalkmıştır. Yani tüberküloz, tifo, kuduz, veba gibi hastalıkları ortadan kaldıran şey aşının kendisi. Bundan dolayı aşının son derece yaşamsal bir önemi var.

Çünkü aşılarla alakalı bir bilgi kirliliği söz konusu. Vatandaşlarımız bundan etkilendi. Bazı aşılarla alakalı çeşitli spekülasyonlar yapıldı. Bu süreci aşı karşıtlığını ve aşı kararsızlığını önlemek, süreci daha şeffaf, daha çok bilgi vererek ve bilhassa bilimsel bilgiyi teyit ederek yürütmekte fayda vardı.

Ama maalesef bilgi kirliliği ve spekülasyonlar bu tür bir olgunun oluşmasına sebep oldu. Ve Türkiye'de de yüzde 25 oranında aşıya gitmeyen vatandaşımız var. Bu yüksek ve ürkütücü bir rakam. Şu anda bir salgınla karşı karşıyayız ve bu salgının ilacı şu anda yok. Tek tedavi edici olgu aşılar. Hangi ülkeden hangi firma üretirse üretsin bu aşıların Türkiye'ye getirilmesi, çeşitlendirilmesi ve vatandaşlarımızın hizmetine verilmesi lazım. Aşı karşıtlığına karşı bir tavır takınmakta çok doğru bir şey değil. Yani o bilgiyi, şeffaflığı yaygınlaştırarak aşı karşıtlığını önleyebilme olanağına sahibiz. Burada da doğru ve bilimsel bilgiyi vatandaşa ulaştırmamız lazım.' dedi.