YAŞAM
06 Haziran 2024, Perşembe, 08:07

Ankara Etimesgut  Türkkonut Emel Önal İlkokulunda görev yapan sınıf öğretmeni Yaprak Pamuk’un kuruculuğunu üstlendiği  EARTHQUAKE AWARENESS- DEPREM FARKINDALIĞI adlı eTwinning projesi kapsamında  Azerbaycan’dan bir Romanya’dan bir, Yunanistan’dan iki öğretmen ve Türkiye’deki farklı illerde görev yapan okullardan 8  öğretmenle birlikte öğrencilerde deprem bilinci oluşturuldu.

Deprem yer kabuğunda meydana gelen sarsıntıların dalgalar halinde yeryüzünde yayılmasıdır. Günümüz teknolojisi ve bilimsel çalışmalarıyla depremin nerede ve ne zaman olacağı net olarak bilinmemektedir. Ancak bazı sismolojik çalışmalar deprem beklenen  bölgeleri, tahmini büyüklüğü ve oluşum aralığını saptayabilmektedir. Ülkemiz de deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğu için, öğrencilerde  deprem bilinci oluşturmak da hayati önem taşımaktadır. Bu anlamda bu projedeki amacımız öğrencilerimizde deprem farkındalığını oluşturmak, depreme hazırlıklı olmalarını sağlamak, bunun için alınması gereken önlemler konusunda bilinçlendirmek ve davranış haline getirmelerini sağlamaktır.

Bu kapsamda, projemizin 2023-2024 ikinci dönem itibari ile başlamış ve projede sona gelinmiştir. Projede öğrenciler deprem simülasyon merkezlerine götürülmüş, depremi yerinde tatbik etmeleri sağlanmış, akademisyen söyleşileri ile detaylı bilgiler edinmeleri sağlanmış, deprem çantaları hazırlatılmış, okullarda deprem tatbikatı yapılmış, deprem bölgesinde yer alan bir ilkokula kitap yardımı kampanyası yapılmış ve proje çıktısı olarak öğrencilerin depreme dayanıklı ev maketleri tasarlamaları sağlanmıştır. Tüm bu etkinliklerin yanı sıra öğrencilerin yeni web 2.0 araçlar ile tanışmaları mümkün olmuştur.